{ "title": "Açık Beyin Ameliyatı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/acik-beyin-ameliyati(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:20:38", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Açık beyin ameliyatı, genellikle açık beyin ameliyatı, olağan dışı durumlarda, müdahale gerektiren durumlarda, olası trafik kazalarında ya da beyin damarlarının hasar görmesi sonucu oluşabilecek beyin kanaması gibi durumlarda beyin ameliyatı yapılmasına karar verilir. Bunun dışında beyinde oluşabilecek bir tümörde cerrahi müdahale gerektirebilir ve tümör oluşan kişi açık beyin ameliyatına alınabilir.

Açık beyin ameliyatına örnek verecek olursak, beyinde oluşan tümörde cerrahi müdahale, genelde tercih edilen bir tedavi şeklidir. Bu ameliyat türüne kraniotomi adı verilmektedir. Bu ameliyatta kafatası açılarak gereken işleme başlanır. Bu ameliyata başlamadan, ameliyat hazırlıkları yapılır. Bu hazırlık aşamalarında, akciğer kontrolleri yapılmak üzere göğüs hastalıkları polikliniğine kontrole gidilir. Orada gerek tetkikler yapıldıktan sonra, kardiyoloji polikliniğinde kalp veya tansiyonla alakalı bir sıkıntının olup oladığına bakılır. Gereken tetkikler istenir. Varsa şeker ya da kolesterol, bunun içinde endokrin polikliniğinde gereken tetkikler istenir. Bu aşamadan sonra gidilen poliklinikler, hocaları tarafından ameliyat raporlarını yazarlar. Daha sonra hasta anesteziyoloji polikliniğine gider. Oradaki doktorlar, diğer bölümlerin yazdıkları raporlar doğrultusunda hastanın ameliyat olup olamayacağına karar verirler. Eğer karar olumlu ise yani ameliyat olmasında herhangi bir sıkıntı görülmez ise hasta ameliyata alınır.

Beyin cerrahi servis doktorları tarafından, hastanın beyin tümörünün alınması için ameliyat hazırlıkları tamamlanır ve cerrahlar, ilk önce açılacak olan kafatasının yerini temizlemek için, hastanın saçlarını keserler. Daha sonra hastanın kafatasını açarak işleme başlarlar. Bu aşama sonrasında özel bir kesici alet ile hastanın kafatasından kemik parçasını çıkartırlar. Daha sonra müdahale edecekleri tümörün bir kısmını ya da tamamını alırlar. Bu karar, yetenek ve tecrübeyle kendini kanıtlamış, alanında Uzman olan doktorlar tarafından yapılır. Tümör alındıktan sonra hastayı enfeksiyondan korumak için gereken temizlik yapılır. Daha sonra çıkartıla kemik parçası yerine konur ve açılan kesi dikilir. Açılan kafatasının kapanması için kemik yerine, metal ya da başka özel bir maddeden yapılmış olan materyaller de kullanılabilir. Bu tamamen hastanın menfaatine olan bir durumdur ve bu durum tamamen ameliyatı gerçekleştiren cerrahın tercihidir.

Ameliyat sonrasında hastanın, yarasının enfeksiyon kapmaması için korumalı olan odalarda, enfeksiyon riski bitene kadar korunması şarttır. Eğer hasta enfekte olursa, bu durum hastanın ex olmasına sebep olabilir. Ameliyat öncesi veya ameliyat zamanı ne kadar önemliyse, ameliyat sonrası da o kadar önemlidir. Ameliyatı çok başarılı geçip de ameliyat sonrasında yara bakımı iyi olmadığı için, hastanın enfekte olduğunu hatta bu sebeple de insanlarımızın vefat ettiğini biliyoruz. Bu nedenle hasta yakınlarının, ciddi bir açık beyin ameliyatı geçiren hastalarını, ziyaret bile etmemeleri gerekir. Çünkü bu hastalarının menfaatine olan bir şeydir. Bu durum sadece beyin ameliyatıyla sınırlı değildir. Hastanın müdahale gerektirecek bütün cerrahi işlemlerde, ameliyat sonrası çok önemlidir. O nedenle hastalarımızın menfaatleri neyi gerektiriyorsa öyle davranmalıyız. Aksi halde hastamıza iyilik yapmak yerine onun hayatına mal olabiliriz.
" } ] }