{ "title": "Ara Beyin", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/ara-beyin.jpg", "date": "19.01.2024 04:04:51", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Ara beyin, Beyin sapının üst kısmında, ara beyin denen bölge yer alır. Ara beyin orta beyin ile beyin yarım küreleri arasında beyin yarım kürelerinin iç kısmını dolduran birçok farklı bölgenin oluşturduğu bir yapılar topluluğudur. Bu bölgeler, öğrenme, hafıza, açlık-susuzluk, vücudun iç dengesinin korunması, vücuttaki hormon sistemlerinin kontrolü, heyecanlar, duygusal tepkiler, duygulara göre vücudun iç ortamının düzenlenmesi gibi çok önemli fonksiyonlar yürütürler.

Ara beyin dört ana bölümden oluşur

Talamus: Beynimizin en önemli kısımlarından biridir. Ara beynin de en büyük kısmıdır. Anatomi olarak beyin merkezinde, 2-2.5 santimetre uzunluğunda, toplamda ortalama 5.7 santimetre genişliğinde, yumurta şeklinde iki simetrik kütleden oluşmaktadır. Talamusun görevi, en temel ifadesiyle, koku duyusu dışında kalan tüm somatik (Dokunmaya dayalı), görsel ve işitsel uyarıları \"istemli\" faaliyetlerin geliştirildiği bölgelere aktarmak, bazılarına belli gecikmeler koymak, bazılarını tamamen iptal etmek vb. Düzenlemeleri yapmaktır. Ayrıca bu görevlerini yerine getirerek bilinci, uykuyu ve uyanıklığı da kontrol eder. Aynı zamanda, serebrumdan gelen sinyallerin beynin ve vücudun farklı yerlerine yönlendirilmesinden de sorumludur. Duyu organlarından gelen bilgileri ön değerlendirmeye tabi tutar ve zaten buna göre hangi bölgeye iletilmesi gerektiğine veya iletilmesine gerek olup olmadığına karar verir.

Hipotalamus: Orta beynin, yani beyin sapının en üst kısmında bulunan mezensefalonun üst kısmının önünde, talamusun ise ön kenarının hemen altında yer almaktadır. Beynimizin sadece %1'lik kısmını temsil eder. Buna rağmen, beynimizin en önemli yapılarından biridir. Bu ufak alanın komşuları olan talamus ve mezensefalon (Orta beyin) arasında çok yoğun bağlantılar bulunmaktadır. Duygularımızın oluşma merkezi olan limbik sistemin en önemli parçalarından biridir. Duygularımız limbik sistemde belirlendikten sonra yüz ve vücut kaslarına bilgileri ileten hipotalamustur. Ayrıca, bunun haricinde, limbik sistemden çıkan duygusal kararları hormonlar salgılatarak yöneten de yine hipotalamustur.

Hipofiz Bezi: 0.5 gramlık bir kütleye sahiptir ve bu kütlesiyle beynin sadece %0.035'lik bir kısmını kaplar. Ara beynin en küçük kısmıdır. Buna rağmen, bütün salgı sisteminin belkemiği ve \"beynidir\". İşlevsel olarak hipotalamusa bağlıdır ve onun tarafından yönlendirilmeden pek bir işlev göremez. Hipofiz bezinin 3 ana bölgesi bulunmaktadır: Ön hipofiz, arka hipofiz ve orta hipofiz.

Ön hipofiz bölgesi, büyüme hormonu, tiroit uyarıcı hormon, Adrenokortikotropik Hormon gibi bazı hormonların üretilmesini sağlar.

Arka hipofiz bölgesi ise temel olarak iki hormonu salgılar: oksitosin ve antidiüretik hormon.

Orta hipofiz bölgesi ise tek bir hormonun salgılanmasını sağlar: melanosit uyarıcı hormon.
" } ] }