{ "title": "Beyin Ameliyatı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Ameliyati-78.jpg", "date": "20.01.2024 14:08:35", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Beyin ameliyatı, istisnai vakalarda örneğin trafik kazalarında ya da beyin damarlarının zarar görmesi nedeni ile oluşan beyin kanamasında gerekli hale gelen ameliyat türüdür. Bunların haricinde hastanın beyninde oluşabilmekte olan tümör ameliyat gerektirebilir. Ayrıca tümör oluşmuş olan kişide beyin ameliyatına alınabilmektedir.

Beyinde oluşan tümörde cerrahi müdahale de beyin ameliyatının bir örneği olmak ile sıkça tercih edilen bir tedavi türüdür. Bu ameliyat türüne kraniotomi ismi verilmektedir. Bu ameliyat şeklinde kafatası açılarak gereken işleme başlanmaktadır. Bu ameliyata başlamadan önce ameliyat hazırlıkları yapılır. Hazırlık aşamasında, akciğer kontrolleri yapılmak için göğüs hastalıkları polikliniğin de kontrolden geçilir. Orada gerek tetkikler yapıldıktan bir süre sonra, kardiyoloji polikliniğinde kalp ya da tansiyon ile alakalı bir problemin olup olmadığına bakılmaktadır. Gereken tüm tetkikler istenir. Şeker ya da kolesterol var ise bunun içinde endokrin polikliniğin de gereken tüm tetkikler istenir. Bu işlemden sonra gidilen poliklinikler, doktorlar tarafından ameliyat raporlarını yazarlar. Ondan sonra kişi anesteziyoloji polikliniğine sevk edilir. Oradaki hekimler, diğer bölümlerin yazmış oldukları raporlar doğrultusunda kişinin beyin ameliyatı olmasının gerekliliğine karar verilir. Eğer karar bu hastanın ameliyat olmasında herhangi bir sakınca yok şeklinde ise hasta beyin ameliyatı olur.

Kişinin beyin tümörünün alınması için ameliyat hazırlıkları, beyin cerrahi servis hekimleri tarafından tamamlanmaktadır ve cerrahlar, ilk başta açılacak kafatasının yerini temizlemek adına, kişinin saçlarını keserler. Ondan sonra hastanın kafatası açılarak işleme başlanır. Bu işlem sonrasında bir kesici alet yardımı ile hastanın kafatasından kemik parçalarını çıkartırlar. Ondan sonra müdahale edecekleri tümörün bir parçasını veya tamamı alınır. Bu karar, yetenek ve tecrübe ile kendini kanıtlamış olan alanında Uzman olan hekim tarafından yapılmaktadır. Tümör alındıktan sonra kişiyi enfeksiyondan korumak adına gereken temizlik yapılır. Ondan sonra çıkartılmış olan kemik parçası yerine konulur ve açılan kesik dikilir. Açılmış olan kafatasının kapanması için kemik yerine, metal veya başka özel bir maddeden yapılan materyaller de kullanılmaktadır. Bu tamamen kişinin menfaatine olan bir işlemdir ve bu durum bütün ameliyatı yapan cerrahın tercihine bağlıdır.

Beyin Ameliyatı Sonrası

Kişinin, yarasının enfeksiyon kapmaması adına korumalı odalarda, enfeksiyon riski tamamen bitene kadar korunması çok önemlidir. Eğer hasta enfekte olur ise bu durum kişinin ex olmasına neden olabilir. Beyin ameliyatı öncesi ya da ameliyat süresi her ne kadar önemli ise ameliyat sonrası da bir o kadar önemlidir. Ameliyatı gayet başarılı geçip de ameliyat sonrasında yara bakımı iyi olmadığı sebebi ile birçok hastanın enfekte olduğu hatta bu nedenle de insanlarımızın vefat ettiği bilinmektedir. Bu sebeple hasta yakınlarının, ciddi bir beyin ameliyatı geçiren hastalarını, ziyaret dahi etmemeleri önemli bir noktadır. Çünkü bu hastalarının menfaatine bir eylemdir. Bu durum yalnız beyin ameliyatı ile sınırlı olmamakla birlikte, hastanın müdahale gerektirecek tüm cerrahi işlemlerde, ameliyatın sonrası çok önemlidir. Bu nedenle hastalarımızın menfaatleri neyi gerektiriyor ise öyle davranmamız hastanın yararına olacaktır. Aksi takdir de hastamıza iyilik yapmak yerine onun vefat etmesine neden olabiliriz. Bu gibi ciddi ameliyatların ciddiye alınması ve her kurala uyulması tavsiye edilmektedir.
" } ] }