{ "title": "Beyin Anevrizma Ameliyatı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Anevrizma-Ameliyati-34.jpg", "date": "20.01.2024 15:13:30", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Beyin anevrizma ameliyatı, beyni içerisini besleyen damarların herhangi birisinin veya birkaç tanesinin bazı nedenlerden dolayı şişmesi, baloncuk oluşturması, etrafında yer alan beyin dokularını rahatsız etmek suretiyle çalışmasını engellemesi veya bu şişen baloncuğun patlaması ve patlaması sonucunda beyin dokuları içine veya kafatası boşluğuna kan biriktirmesidir.

En sık olarak karşılaşılan anevrizma türü, beyindeki atardamarların bulunduğu bölgelerdir ve beyin anevrizması tanısı konulması halinde, mutlaka beyin anevrizması ameliyatı gerektiren bir hastalıktır. Beyin anevrizmaları oluşum şekline göre iki şekilde tanımlanır. Bunlardan birincisi saküler beyin anevrizması türüdür. Bu çeşit beyin anevrizması türü tam olarak kese ve yuvarlak biçiminde olmasından dolayı saküler beyin anevrizması adı verilmektedir. İkinci beyin anevrizması çeşidi ise fusiform beyin anevrizması türüdür. Bu beyin anevrizması türünde ise damar tam kesecik ve yuvarlak olmayıp değil, daha uzun elips şeklinde olmasından dolayı fusiform beyin anevrizması adı verilmiştir.

Beyin Anevrizma Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler

Beyin anevrizması hastalığının tedavisi cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. Bu kısımda dikkat edilmesi gerekli olan nokta, erken tanı koyulması ve baloncuk patlamasına bağlı kanama olmadan müdahale edilmesidir. Beyin anevrizma ameliyatı öncesinde, beyin anevrizma ameliyatı olacak olan kişi akşam herhangi bir şey yemeyip, içmemelidir, kesinlikle aç olarak yatmalıdır. Beyin anevrizma ameliyatı başlamadan öncesinde beyin anevrizma ameliyatına girecek olan hastanın kalp, yüksek tansiyon veya diyabet gibi diğer sağlık sorunları ve genel sağlık durumu da mutlaka göz önüne alınmalıdır. Beyin anevrizma ameliyatına girecek hastanın genel sağlık durumunu gösterecek olan testler yapılmalı ve yapılacak olan bu testlerin sonucunda da çıkan sonuçlara uygun bir biçimde beyin anevrizma ameliyatı şekli belirlenmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Beyin anevrizma ameliyatı için uygulanabilecek olan yöntemlerin genellemesine bakıldığında, beyin anevrizma ameliyatı iki türlü uygulanmaktadır. Genel uygulama cerrahi ameliyat yöntemi olarak açık beyin anevrizma ameliyatı şekli uygulansa dahi, hastanın genel sağlığı ve yaş durumu, beyin anevrizmasının bulunduğu yer ve türüne göre de damar içi yani kapalı beyin ameliyatı, tedavi yöntemi de son zamanlarda başarıyla uygulanmaya başlamıştır.

Beyin Anevrizması Tedavisinde Açık Beyin Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Cerrahi yollar ile uygulanan beyin anevrizma ameliyatı tedavisi oldukça zor ve büyük ameliyatlar sınıfında yer alan ameliyatlardan birisidir. Bu kısımda uygulanan yöntem, beyindeki kafatasının bir bölümünün çıkarılması ve beyindeki damarlara ulaşılması aracılığıyla, anevrizma olmuş damarlar bulunur. Anevrizma oluşmuş olan damarlar bulunduktan sonra, bu damarlara titanyumdan yapılmış ve klip denilen bir tür mandal yerleştirilir. Bu sayede baloncuk içerisindeki kan akımı kesilmeye çalışır, anevrizma oluşmuş olan damarın patlaması ve ileride yaşanması olası olan bir beyin kanaması riski önlenmeye çalışılır. Bu çeşit bir tedavi yöntemi açık beyin anevrizması ameliyatı örneğidir. Bu ameliyat türünün en büyük ve en korkulan risklerinden birisi, ameliyat esnasında veya titanyumdan yapılmış olan özel mandal takıldığı esnada, damarın yırtılması ve patlaması riskidir.

Anevrizma Tedavisinde Endovasküler Yani Damar İçi Beyin Ameliyatı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endovasküler (Damar içi) yani kapalı beyin anevrizması ameliyatı uygulaması ilk kez 1970'li yıllarda uygulanmaya başlanmıştır. Bunu takip eden yıllarda kullanılmış olan eşyalardaki yenilik ve gelişmeler ile uygulamaya konulmuş bir ameliyat türüdür. Burada uygulanacak olan yöntem, beyin anevrizması bulunan damar içerisinden anjiyografi yöntemi ile girilerek anevrizma oluşmuş damara ulaşılır. Beyin anevrizması nedeniyle oluşan baloncuk içerisine, beyin anevrizması tedavisi amacıyla geliştirilmiş olan özel yaylı dolgu maddesiyle doldurularak kan akımının engellenmesine çalışılır. Kanın bu kısımda pıhtılaşması sağlanır ve beyin anevrizmasının içinin kapatılması sağlanmaya çalışılır. Ameliyat sırasında beyin anevrizması ameliyatı olan hastada ödem oluşmamış ise hasta bir hafta içinde taburcu edilir.

Beyin anevrizma ameliyatı sonrasında iyileşme dönemi 2-3 ay kadar sürmek ile beyin anevrizma ameliyatı, görme veya duyma sorunları, denge sorunları, hafıza kaybı gibi uzun süreli veya kalıcı zararlar bırakma riskleri olabilen bir ameliyattır.

Beyin anevrizması, belirtileri ve nedenleri sebebi ile bazı semptomlar genetik bir hastalık olduğu yönündedir. Ailede ve aile öyküsünde beyin kanaması geçirmiş olan veya beyin anevrizması tedavisi olmuş olan birilerinin bulunduğu taktirde ailedeki diğer üyelerin de beyin MR Anjiyografisi ile incelenmeleri oldukça yararlı olacaktır.
" } ] }