{ "title": "Beyin Apsesi", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-apsesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:40:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Beyin apsesi, beyin dokusunda gerçekleşen odaksal enfeksiyon olarak tanımlanır. Enfeksiyon, kan yolu, komşu organlar ya da silahlı yaralanma sonucu meydana gelebilir. Ayrıca beyin apsesi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de oluşum gösterebilir. Apseye birçok bakteri neden olur. Beyin apsesine yol açan etkenler, orta kulak iltihabı, sinüzit, diş apsesi yol açabilir. Bakteriyel menenjit nedeniyle beyin apsesi çok nadir durumlarda ortaya çıkar. Bazen yeni doğan bebeklerde enfeksiyon nedeni ile menenjit çok nadir de olsa ortaya çıkabilir.

Beyin apsesinin yaklaşık %25'i kan yolu ile ortaya çıkar. Kan yolu ile yayılan apse birden fazla olur ve beynin atardamar sulama bölümünde gerçekleşir. Bazı vakalarda beyin apsesi, doğumsal kalp rahatsızlığı, akciğer enfeksiyonu, mor bebek hastalığı, leğen kemiğinde gerçekleşen enfeksiyon ve kalp iç zarı iltihabından dolay oluşum gösterebilir.

Beyin Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Beyin apsesine maruz kalan hastalarda yaklaşık %50 civarında sara nöbeti görülme olasılığı vardır. Bilinç üzerinde yaşanan değişiklikler uykuya dalma ya da komaya kadar uzanabilir. Beyin apsesi kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Ayrıca inme, nöbet ve ölüme ulaşan riskler de mevcuttur.

Beyin Apsesinde Tanı Nasıl Konulur?

Beyin apsesi beyin cerrahisi ve nörolojik muayene sonucu uygulanacak bazı tetkikler ile tespit edilebilir. CRP, Lökosit sayım, sedimantasyon gibi kan tetkikleri yeterli değildir. Ancak hastalığın tedaviye verdiği yanıtı öğrenmek adına uygulanabilir. Apseyi tanımlamak için, beyin tomografisi, manyetik rezonans görüntülemesi lonber ponksiyon gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Yine bazı kültürler tanı için kullanılabilir.

Beyin apsesi 4 evrede incelenir. Bu evreler

1. Erken serebrit evre (1-3 gün)

2. Geç serebrit evre (4-10 gün)

3. Erken kapsül formasyonu evresi (11-14 gün)

4. Geç kapsül formasyonu evresi (15 gün) olarak değerlendirilir.

Beyin Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin apsesinde tedavi şikâyetlerin yoğunluğuna, enfeksiyonun sürecine, apsesinin boyutuna göre değişim gösterebilir. Hastanın şikâyetleri ciddi anlamda ve apse ufaksa biyopsi yapılarak bölgeden örnek alınır. Bu aşamada antibiyotik tedavisine başlanır.

Oluşan apse hayati tehdit ediyorsa apse boşaltılır. Enfeksiyona göre tedavi çeşidi seçilir. Enfeksiyon erken evredeyse antibiyotik tedavisi ile sorun kontrol altına alınabilir. Fakat enfeksiyon ilerlemiş ise cerrahi ile apsenin alınması gerekir. Eğer apse beyinde sıkıntıya yol açmayacak yerde ise acil şekilde cerrahi uygulanır.
" } ] }