{ "title": "Beyin Bölümleri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-bolumleri.jpg", "date": "19.01.2024 00:08:53", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Beyin bölümleri, insan beyni merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sisteminden oluşur ve insanların kalp atışı, soluk alıp verme, zihinsel eylemler gibi tüm fonksiyonlarını gerçekleştirir. İnsan beyni ortalama bir buçuk kilo ağırlıktadır ve yaklaşık seksen altı milyar nöron vardır. Beyin bölümlerinin her birinin farklı bir işlevi vardır. Beyin bölümlerinden biri beyin sapı, beynin aşağı doğru olan bir uzantı şeklindedir. Beyinciğin hemen önünde yer alır ve beyin ile omurilik arasındaki ilişkiyi sağlar. Beyin sapında göz için önemli olan hareket sistemi ve yüz hareketlerinin oluşumları kontrol eder. Beyin sapındaki medülla oblangata nefes alıp vermeyi, kan basıncını, kalp ritmini ve yutkunmayı kontrol eden bir yapıya sahiptir.

Beyin bölümleri, diğeri de beyinciktir. Beyincik kafanın arkasındaki oksipital lobun altında yer alır. Beyincik ince el hareketlerinin işlevini sağlar. Ayrıca beyincik tekrarlanan hızlı hareketlerin yapımında kolaylık sağlar. Hipotalamus da beynin bölümlerinden biridir. Hipotalamus hipofiz bezine mesaj ileten sinir bağlarını içinde bulundurur. Yemek yeme, cinsel davranışlar, uyku durumu, vücut ısısı gibi hormon hareketlerini kontrol eder. Bir diğer bölümde loblardan oluşur ve loblar da kendi arasında bölümlere ayrılır. Frontal loblar, en büyük loblardır. İstemli hareketler, konuşma, öfke ve kişilik ile ilgilidir. Oksipital loblar beynin arka tarafında bulunan loblardır ve görmemizi sağlar. Paryetal loblar, görme, duyma ve duyu sinyallerinin algılanmasına yardımcı olur. Temporal loblar kulak hizasında bulunur ve hafızada bilgilerin saklanmasına yardımcıdır. Beynin bir bölümüde limbik sistemden oluşur. Limbik sistem insanların cinsel olgunluktaki gelişmelerinde işe yarar. Beynin bölümlerinden bir diğeri hipofiz bezidir. Hipofiz bezi burnun arkasında beynin hemen alt kısmında kemikli bir yapının içine lokalize olarak bulunur. Büyüme gelişme gibi hormon salınımlarını kontrol eder. Posterior fossa da beynin bölümlerindendir. Beynin arka çukur kısmında bulunur. Talamus ve omurilik arasındaki sinyal alışverişini sağlar. Kendi içinde dört bölüme ayrılır. Bunlar hipotalamus, epitalamus, ventral talamus ve dorsal talmustur.

Beyin bölümleri, beynin bölümlerinden birisi varol köprüsü olarak da bilinen ponstur. Beyinciğin hemen altında omurilik soğanının altında lif demetleri halinde oluşmuştur. İşlevi beyinciğin bir yarısından diğer yarısına impulsları taşımaktır. Böylelikle kasların çalışmasına yardımcı olur.
" } ] }