{ "title": "Beyin Büyümesi", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-buyumesi.jpg", "date": "21.01.2024 13:19:53", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Beyin Büyümesi, Beyin anevrizmaları olarak da adlandırılır. Kelime anlamı genişleme demektir. Beyin büyümesi, beyin damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır. Beyin damarı büyümesinde beyin damar yapısında kalıcı olarak bir balonlaşmayı ifade etmektedir. Beyin damarındaki genişlemeler oluş sebeplerine, yerleşmelerine, şekillerine, damar ile ilişkilerine, büyüklüklerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Sıklıkla karşılaşılan genişlemeler konjenital sakküler genişlemeler adı verilen, doğuştan gelen birtakım bozuklukların üstüne sonradan eklenen ve kan akışını etkileyen etkenler ile meydana çıkan, atardamarların çatallanma veya damar ayrılma noktalarında rastlanan ve genellikle kiraz benzeri şekilde olan genişlemelerdir.

Beyin damarların yapısı diğer organların damar yapısında çok daha farklıdır. Beyin damar duvarındaki katlar kimi kişide eksik veya daha zayıf olabilmektedir. Bunun da etkisi ile özellikle atardamarların damar çıkış yerlerinde veya çatallanma noktalarında, damar duvarındaki kas tabakasının ve damarın iç duvarını döşemekte olan elastik tabakanın defektli olduğu bölgeden damarın baloncuk yapması ile genişleme oluşur. Doğuştan olmuş olan damar duvarındaki zayıflığın üstüne, edinsel olarak kan akışıyla ilgili etkenlerin ve damar duvarının yapısını etkilemekte olan süreçlerinde eklenmesi ile genişlemenin oluştuğu düşüncesi yaygın olarak Uzman tarafından kabul edilmektedir; fakat yine de tam sebebi bilinmemektedir.

Beyin damarının konjenital sakküler genişlemelerinin her ne kadar doğuştan gelmiş olan bir başlangıçları olmuş olsa da bu lezyonların meydana çıkışı genellikle 40-50 yaşları arasında ve çok sıklıkla ağır bir beyin kanaması olan spontan subaraknoid kanama ile olur. Beyin genişlemelerinde bölge ve ırk özellikleri önemli bir yer almaktadır. Bazı ailelerde ve toplumlarda genişleme görülme oranı çok yüksektir. Dolayısıyla bu genişlemede genetik faktörlerin önemi büyüktür. Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, psödoksantoma elastikum, nörofibromatozis, aorta koarktasyonu, polikistik böbrek hastalığı gibi bazı sistemik bağ dokusu hastalıklarında, beyin genişlemesi görülme ihtimali oldukça artar. Cinsiyet ve yaşta önemli bir etkendir. Tüm yaş gruplarında rastlansa da 40-60 yaş grubu kadınlarda biraz daha yüksek oranda karşılaşılmaktadır.

Beyin genişlemesinin %90'ından fazlası, anevrizmanın yırtılıp kanaması ile meydana çıkar. Bu spontan subaraknoid kanama adı verilen çok ağır bir beyin kanamasıdır. Bu kanama ve kanamayı tetikleyen komplikasyonların tedavi edilmesi gerekir. Beyin damarı mikrocerrahisinde Uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

Beyin Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Kişilerin çok az kısmında anevrizmanın kitlesi ile etraf beyin yapılarında basınç oluşturması ve bunlara ait nörolojik bulguların meydana çıkması söz konusudur. Bu belirtiler;
Bu belirtiler Uzman kişi tarafından doğru bir şekilde okunup gereken incelemeler yapılır ise anevrizmayı henüz kanamadan teşhis etme imkânı bulunabilir. Anevrizmanın kanamadan tanı koyulması hem kişi hem de Uzman tarafından iyi bir durumdur.

Beyin Damarı Anevrizması Patladığında Görülen Belirtileri Nelerdir?

Beyin damarı anevrizması patladığında spontan subaraknoid kanama meydana çıkar. Baş ağrısı kardinal bir belirtidir ve tanı koymada en önemli belirtidir. Kişinin daha önce hiç yaşamadığı kadar aşırı derecede baş ağrısının yanına bir de ense sertliği, bilinç düzeyinde bozulma, bulantı, kusma, kuvvet kaybı, anlama, duyu bozuklukları, ifade kaybı ile meydana çıkan konuşma ve görme bozuklukları, epilepsi (Sara) atakları ile nörolojik faktörler eşlik eder. Beyin anevrizması ve bunun kanaması ile meydana çıkan subaraknoid kanama, tanı ve tedavi açısından, yüksek donanımlı bir hastane, beyin cerrahi ve Uzman ekipler ile uygulanacak tedavi ile beynin koruması sağlanarak, anevrizma kapatılırsa başarılı sonuçlar elde edilir." } ] }