{ "title": "Beyin Damar Daralması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-damar-daralmasi.jpg", "date": "19.01.2024 08:03:12", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Beyin Damar Daralması, İnsan beyni, vücut ağırlığımızın %2'sini teşkil etmektedir. Beyin kendini beslemesi için kalpten beyne çıkan kanın %20'sini kullanmaktadır. Bu da dakikada bir litre kadar kanın beyne ulaştırılması gerekir. Bu zorlu işin büyük bir kısmını boynun iki yanında yer alan Şah damarlarımız üstlenirler. Boynun her iki tarafından oksijenli kan taşıyan büyük atardamarlardır. Bu damarlardan biri daraldığı zaman beynimize yeteri kadar oksijen taşınamaz. Beyin içi kan akımı bozulduğu zamanda ortaya inme denen beyin hastalığı ortaya çıkar. Bu bozulmaya sebepte damarların tıkanması ve patlaması sonucu olmaktadır. Buna bağlı olarak beyin hücrelerine giden kan miktarının azalması, beyin hücre ölümü ile sonuçlanmaktadır. Beyin hücre ölümü, geri dönüşü olmayan bir olaydır ve yapılan tedavilerin amacı bu hasarın ilerlemesini ya da tekrarlamasını engellemektir.

Baş dönmesi ve bu dönmeye bağlı hafif denge kayıpları ise günlük hayatta çok önemsenmeyen hafife alınan ancak kişiyi huzursuz eden bir çeşit rahatsızlıklardır. Genellikle yatan ya da oturan kişinin aniden ayağa kalkması ile bir sendeleme, baş dönmesi, göz kararması ve hatta bayılmalar meydana gelebilir. Kimi zaman şeker ve tansiyon dengesizliklerine, kimi zamanda boyun damarlarının daralmasına ve tıkanmasına sebebiyet verilebilir. Ayrıca benzer şekilde şeker hastalarında, kandaki şeker seviyesinin azalıp artması, inmeli çıkmalı olarak seyretmesi, halsizlik gibi baş dönmesi ve göz kararması, bulanık görme gibi şikâyetlere sebep olabilir.

Bu hastalıkta şeker seviyesinin düzenli ve dengeli seyretmesiyle bu şikâyetler azalabilir hatta kaybolabilir. Ancak bu hastalığa yakalanacak veya yakalanmış kişi bu şikâyetlere sahip kişilerde kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir başka ihtimal de boyun damarlarının daralmış veya tıkanmış olmasıdır. Bu hastalıkta beyin damarının daralması yaş ile sınır koymak mümkün değildir. Fakat sigara ve alkol kullanan kişilerde risk daha fazladır. Tansiyon hastası olan ve şeker hastalığı olan kişilerin ailesinde damar hastalığı bulunması gibi durumlarda tüm damarlarda olduğu gibi bahsedilen boyun damarlarının da daralması ya da tıkanması gibi tehdidi ile karşılaşılabilir. Böyle bir durum karşısında boyun anjiyosu yaptırmak hatta yılda bir kez yaptırmak sağlık açısından çok önemlidir.
" } ] }