{ "title": "Beyin Damar Tıkanıklığı Ameliyatı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Damar-Tikanikligi-Ameliyati-97.jpg", "date": "19.01.2024 16:13:38", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Beyin Damar Tıkanıklığı Ameliyatı, İnsanın yaşı ilerledikçe kanında dolaşan kolesterol ve yağ damarların yüzeyinde plak denilen kabartıların içinde birikir ve bu plaklar büyüdükçe damarlar daralmaya başlar ve tıkanır. Boyunu her iki tarafında bulunan ve beyine oksijen kan taşıyan damarlardan biri tıkandığında beyine gerekli olan oksijen miktarı taşınamaz ve bu durumda geçici veya kalıcı felce neden olabilir. Bununla beraber damarda oluşan darlığın giderek artması sonucu damarın çatlamasına ve içinde bulunan parçaların koparak beyine ulaşmasına ve bu durumda beyinde bulunan daha küçük damarların tıkanmasına sebep olur. Bunun neticesinde ise felç ile konuşma bozukluğu ve körlük gibi problemler ortaya çıkabilir.

Beyin damar tıkanıklığında ne zaman ameliyat yapılır, hastaya ameliyat gerekip gerekmediği muayene esnasında hastanın şikâyetlerine ve damarlarda olan tıkanmanın miktarına bağlıdır. Damarlarda olan tıkanıklık hafif derecede olsa dahi felç olma gibi şikâyetler söz konusu ise ameliyat gereklidir.

Beyin tıkanıklığı ameliyatı yani endarterektomi, hasta sonu 6 ay içinde hafif ya da orta şiddetli felç olmuş ve damarında %70'den fazla tıkanıklık varsa kesinlikle yapılır, ancak ileri evre kanser gibi hastalığı olan ileri yaştaki kişilerde, boyundaki damara ulaşmanın tehlikeli ve zor olduğu kişilerde, beyin damarlarında başka bir hastalığın olduğu durumlarda yapılmaz.

Beyin damar tıkanıklığı ameliyatı, ameliyattan önce hastaya katoris renkli doppler ultrasyanografisi ya da manyetik rezonans anjiyografi gibi birtakım tetkik veya incelemeler yapıldıktan sonra hasta lokal anestezi adı altında yani boyuna iğne yapılarak ya da genel anestezi ile hasta narkozla uyutularak ameliyata başlanır. Ameliyat esnasında boyun enfeksiyonunu engellemek için boyun bölgesi temizlendikten sonra boyun bölgesine uzunlamasına 10-12 cm'lik bir kesi yapılarak karotis damarlar bulunur. Bu bölgede çok sayıda sinir ve damar bulunduğu için ameliyat oldukça dikkatli ve titiz bir şekilde yapılır. Ardından kanın pıhtılaşmasına engel olan heparin damardan hastaya verilir ve şah damarı yukarı ve aşağı kısımlarından özel pensler ile geçici olarak kapatılır. Daha sonra damar boylamasına açılır ve tıkanmaya sebep olan plak damarın iç katmanı ile damar duvarından sıyrılıp çıkarılır. Bu işlemler yapılırken beyinin kansız kaldığının belirtileri oluşursa veya rutin olarak şant denilen geçici bir boru beyine kan akımını devam ettirmesi için damarın içine yerleştirilir. Plak sıyırma işlemi tamamlandığında damar parçası kullanılarak damar yama olarak kapatılır ve damar üzerine yerleştirilen özel pensler çıkarılır. Bu şekilde kan akımı tekrar sağlanmış olur.

Ameliyat tamamlandıktan sonra damar duvarı dikişlerle kapatılır. Bazı durumlarda ise ameliyat yerinde ince bir dren bırakılır ya da yara yeri ufak bir bandajla kapatılır. Beyin tıkanıklığı ameliyatı yaklaşık 1-1,5 saat süren bir ameliyattır ve ameliyat sayesinde damar içinde pıhtı oluşması ve felç olma durumu büyük bir oranla azaltılmış olur. Ameliyattan sonra hasta ayılma ünitesine alınır ve buradan bir ya da birkaç gün kalacağı hastane odasına götürülür. Hasta ameliyattan sonra ilk birkaç saat ameliyat yerinde hafif ağrı hissedebilir. Bu durumda hastanın başına fazla oynatmaması gerekir ve hastaya damar yolundan ağrı kesici ilaç verilir ve serum bağlanır. Hastanın kalp hızı, tansiyonu ve solunumu takip edilir ve hasta kendini iyi hissettiğinde kalkıp yürümesi istenir. Yaranın içerisine dren konuldu ise doktor tarafından dren çıkarılır ve hasta evine taburcu edilir.
" } ] }