{ "title": "Beyin Damar Tıkanıklığı İlaçları", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Damar-Tikanikligi-Ilaclari-31.jpg", "date": "21.01.2024 22:49:06", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Beyin damar tıkanıklığı ilaçları, Beyin ve beyinciği besleyen, kafa ve boyun içindeki damarların tıkanması sonucu beyin damar tıkanıklığı oluşur. Beyin damar tıkanıklığı diğer bölgelerdeki tıkanıklar gibi şikâyetler olmaz fakat bazen de inme veya ölüme neden olabilir. Beyini besleyen 4 tane atardamar vardır. 2 vertebral ve 2 şah damardan oluşur. Kanı vücudumuza dağıtan aort damarından çıkarlar, boyundan geçerler ve kafa içine girerler. İnmenin en önemli nedenleri damar tıkanıklığı ve beyin kanamasıdır.

Tıkanıklığın yavaş olarak ilerlediği hastalarda, tıkanıklık hastaya ciddi bir şikâyet yaratmayabilir. Hızla gelişen beyin damar tıkanıklığı ise vücudun kollateralleri geliştirecek zamanı olmadığından beyinde kansızlık olur. Bu durumun şiddetine göre hastada bazı klinik bulgular gelişir. Beyin damar tıkanıklığı geçici veya kalıcı inmeye yol açabilir. Beyinde damar tıkanıklığı sonucu geçici inme 24 saat içinde iz bırakmadan hemen iyileşme gösterir. Damar tıkanıklığı sonucu oluşan tansiyon düşme geçici inmeye yol açabilir. Kol ve bacakta tutmama, gözün birinin görmemesi, dengesizlik ve konuşma bozukluğu gibi sebepler beyin damar tıkanıklığının belirtisidir. Tansiyon düzeldiği zaman bu belirtiler kaybolur. Kalıcı inme de geçici inme gibidir. Kalıcı inme 24 saatte pıhtı ve tansiyon düzelmezse inme devam eder. Bu tür inmeler tomografi ve MR yöntemi ile ortaya konulabilir. İnme ile gelen bir hastaya önce tomografi yapılır. Kanamaya mı yoksa beyin tıkanıklığına mı ait olduğunu öğrenmek için. Kanama yoksa bu sorun damar tıkanıklığıdır. Kanı sulandırmak için hemen ilaç yapılır. Tıkanan damar tespit edilir. Daha sonrasında MR çekilir.

Beyin damar tıkanıklığında kullanılan ilaçlar: Amaç inmenin tekrarlanmasını önlemek, geçirmeyen hastalar içinde geçirmemesini sağlamaktır. Hasta kalıcı inme geçirdiyse tıkalı olan damarın açılması hasarı gidermez daha sonrasında oluşacak hasarı önler. Bunun için iki yöntem vardır.

İlaç tedavisi, hastada şikâyet yoksa cerrahi içi uygun değilse ilaç tedavisine başlanır. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Bu tür ilaçlar kan pıhtılaşmasını azaltır. Tansiyon ilacı tansiyonu dengeler, Kolesterol hapları ise yırtılmayı engeller. Beyinde damar tıkanıklığını tam anlamıyla açmak için bir ilaç yoktur. Beyinde damar tıkanıklığı için aspirin kullanılmaktadır. Bu aspirini hasta kişi hayat boyu kullanmaktadır.

Stent ya da endarterektomi, bu iki yöntemin tek amacı beyindeki damar tıkanıklığını açarak beyne kan gitmesini sağlamak. Darlıklara uygulanan bir tedavidir ve tam tıkanmış damarlara uygulanmaz. Çünkü tam olarak tıkanmış damarları açmak beyne zarar verir. Endarterektomi, genel anestezi ile yapılır. Boyuna bir kesi yapılır ve karotis damarına ulaşılarak darlık bölgesi izole edilir. Damara uzunlamasına bir kesi yapılır, aterosklerotik plaklar damarın iç tabakasıyla birlikte dışarı alınır. Darlık bölgesi yıkanır ve bir yama ile kapatılır. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, sigara kullanımı beyin damar tıkanıklığına sebep olmaktadır.

Stentleme ise lokal anestezi ile yapılır. Kasıktan karotis damarına ulaşılır. Filtre darlığın 5 cm yukarısında açılır. Bu filtre sayesinde beyne kan akımı sağlanır. Pıhtı ve diğer tanecikler buna engel olur. Filtre teli sayesinde darlık biraz genişletilir. Kendiliğinden genişleyen bir stentle darlık kaplanır. İşlem bittikten sonra koruyucu filtre kapatılır ve dışarı alınır.
" } ] }