{ "title": "Beyin Elektrosu", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-elektrosu.jpg", "date": "20.01.2024 12:30:59", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Beyin Elektrosu, Kısaca EEG olarak adlandıran Elektroensefayografi beyin dalgalarının aktivitesinin elektriksel yöntemle izleyen ve ölçen bir yöntemdir. Hastaya elektrik akımı verme gibi bir durum söz konusu değildir. Tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Halk arasında Beyin Elektrosu Çekme diye adlandırılan EEG yöntemi 1929 yılında Almanya'da Hans Berg tarafından geliştirilmiştir.

EEG çekimi pasta adı verilen küçük elektrotların kafa derisine yerleştirilmesi yani yapıştırılması ile olur. Bu elektrotlar ortala 23 tanedir. Bu elektrotlar ile elektriksel potansiyeller ve değişiklikler bilgisayar aracılığıyla kaydedilir. Bu kayıtlarla beynin birçok çalışma bozukluğu teşhis edilebilir.

İnsan sinir sisteminde bulunan on milyardan fazla sinir hücresinin büyük bir bölümü omurgada kalanı ise bedenin diğer kısımlarında bulunur. Her beyin hücresinin sinir hücreleriyle arasında bağlar bulunur. Sinir akımları sinir hücreleri boyunca taşınır ve beyinde elektrik dalgalanmaları olusturur. Bu dalgalar EEG yöntemi ile kafa derisinde ölçülebilir. Beyin Elektrosu, nöbet geçiren veya epilepsi hastası olanlarda %70 oranında anormallik gösterir.

Beyin Elektrosu Neden Yapılır?
Beyin Elektrosu Nasıl Uygulanır?

Genellikle yetişkinlerde çekimden bir gün önce saçın temizlenmesi istenilir. Ayrıca açlık kan şekerini düşüreceği için tokluk durumunda yapılır. Alkol, kahve ve ilaç kullanımı EEG çekiminden en az 6 saat önce bırakılmalıdır. Uyku elektrosu çekimi yapılacaksa hastanın bir gün boyunca uykusuz kalması gerekir. Çocuklarda çekim genellikle uyku sırasında yapılır.

Beyin Elektrosu Kayıt Süreleri
" } ] }