{ "title": "Beyin Erimesi", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-erimesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:35:38", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Beyin erimesi, İnsanlarda yaşlanmaya bağlı olarak veya beyinde gelişen hastalıklar öncülüğünde görülen küçülmelere verilen addır. Beyinde oluşan bu küçülmeye bağlı olarak öncelikle sık sık kullandığınız lafları unutmaya başlarsınız, daha sonra uzak akrabaların isimlerini unutur hale gelirsiniz. Bu hafıza kayıplarını ilk başlarda insanlardan gizlemeye çalışırsınız fakat belli bir zaman sonra hastalık kendini iyice belli eder ve artık çığırından çıkar. Zamanla vücudunuzda güç kayıpları meydana gelir. Bütün bu belirtiler ilk başta size normal gelir, fakat zamanla size acı verir. Artık kendi çocuklarınız bile size yabancı görünür, uyanıkken kabuslar görmeye başlarsınız. Artık bir teslimiyet haline bürünürsünüz, zamanla yorgunluk, halsizlik kaplar sizi, belli bir müddet sonra yatağa düşersiniz. Artık vücudunuzda yaralar oluşmaya başlar, ölümü bekler hale gelirsiniz. Belli başlı beyin erimesi belirtileri vardır,
Bu beyin erimesi hastalığı alman psikiyatrist Alois Alzheimer tarafından 1906 yılında bulunmuştur. O zamanlarda hastalık çok nadir görülüyordu çünkü insanlar genç yaşta ölmekteydi. Bugün dünyada her beş yaşlıdan birisi (75-85 yaş arası) Alzheimer hastasıdır. Gün geçtikçe Alzheimer hasta sayısı artmaktadır, 2050 yılına geldiğimizde bu sayının her 3 yaşlıdan biri Alzheimer hastası olacağı söylenmektedir. İnsanlar yaşlı anne ve babalarına bakarlarken aynı zamanda onlar gibi olmamaya çalışıyorlar. Doktorlar da hastalara bu tanıyı koymada güçlük çekiyorlar. Hem aileleri hem de hasta için büyük bir yük oluşacağından, hasta da öncelikle diğer bulgulara bakılıyor, tümör, vitamin eksikliği gibi. Hasta öldüğü zaman otopsisinde beyninde büyük ölçüde hücre kayıpları gözlemlenir ve beyninde belli bir miktar küçülme ve büzülme gözlemlenmektedir. Alzheimer tanısı konan insanlarda sürekli başka hastalıklarda cereyan ediyor. Bazı insanlar sürekli sorgulamaktadır, neden bende 50 yaşımda belirdi diğer hastalarda 90 yaşında oluyormuş diye. Alzheimer hastalığı büyük ölçüde genetik kaynaklıdır. Bazı insanlarda daha da erken yaşlarda belirmektedir. Araştırmalara göre annesi ve babasından birisinde Alzheimer olan kişilerde Alzheimer görülme riski normal insanlara göre 3 kat daha fazladır. Hem annesi hem de babası Alzheimer olan kişilerde ise bu oran 5 kata kadar çıkabilmektedir.

Beyin küçülmesi tedavisi, Öncelikle hasta olan kişi belirtiler ışığında nöroloji hekimine başvurması gerekmektedir. Hastanın hastalık belirtileri dinlenerek belirli testler yapılır ve tanı konulur, beyin tomografisi çekilerek ve kan tahlili yapılarak teşhis konulması kolaylaşır. Kesin tedavisi olmayan beyin erimesi hastalığı için hastalığı yavaşlatıcı ilaçlar kullanılır. Özellikle A, C ve E vitamini kullanımı arttırılır. Bunun yanında bitkisel ilaçlarda kullanılabilir, havuç suyu gibi. Sigara kullanmak, alkol almanın unutkanlığı arttırdığı bilinmektedir, bu tür bağımlılık yapan maddelerden uzak durmalısınız. Ayrıca düzenli spor yapmak, dengeli beslenmek de beyin küçülmesinin önüne geçen en önemli etkenler arasındadır.
" } ] }