{ "title": "Beyin Felci", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-felci.jpg", "date": "19.01.2024 07:48:46", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Beyin felci, tıp dilindeki beyin felci halk arasında inme olarak bilinir. Beyin felci rahatsızlığı teknolojinin gelişmesi, radyasyon artımı ile daha çok artış gösteriyor günümüzde. Beyin felci boyun ve beyin damarında meydana gelen şişmeler ağrılar ile kendini gösteriyor. Aynı zamanda ilk evrelerde sağ ve sol kolda hareket etmede güçlük yaşanır, ağrılar meydana gelir. Konuşmada güçlük yaşanır, kekemeler meydana gelir. Algılama sorunları yaşanır, zaman zaman bilinç kaybı yaşanır kurmak istediği cümleye başlar fakat devamını getiremez. Söyledikleri şeylerde tutarsızlıklar olur ve bir anı diğerine uymaz. Göz ve başta da sıkıntılara sebep olur. Gözde görme bozukluğu oluştururken, başta şiddetli ağrılar meydana getirir.

Beyin felci, beyin felcinin bugüne kadar kesin bir tedavi yöntemi bulunmamıştır. Beyin felci rahatsızlığı geçiren hastalarda tedavi sadece ağrıları dindirmeye, hastalığın iyice ilerlemesine engel olmaya çalışılır, iyileşme gibi kesin bir durum söz konusu değildir. Tedaviye önce ilaç ile başlanabilir bu fiziksel tedaviye bir hazırlık niteliğindedir. İlaçlarla hastanın hareketsizlikten katılaşan ve sertleşen eklemleri yumuşatılır ve daha sonra fizik tedaviye başlanır. Beyin felci rahatsızlıklarında en fazla kullanılan tedavi yöntemi de fizik tedavisidir. İlaçla yumuşatılan eklemlerde fiziksel hareketler sayesinde daha kolay hareket kabiliyeti kazandırır. Fiziksel terapilerin düzenli olarak yapılması gerekir yumuşayan eklemler sertleşirse tekrar hareketler kısıtlanır. Bu tedavi uzun bir süreçtir fakat düzenli yapıldığında olumlu sonuçlar verecektir. Hasta kollarını daha rahat kullanacak, ağrıları dinecektir.

Beyin felci, yetişkinlerde görüldüğü gibi yeni doğan 2,5-3 kilonun altında olan bebeklerde de görülür. Beyne oksijen gitmemesi beyin felcine sebep olur. Bu durum ileriki yaşlarda bebekte uyum problemlerine sebep olur. Beyin fonksiyonlarının yeterli ve yerinde çalışmasını engelliyor.
" } ] }