{ "title": "Beyin Fıtığı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Fitigi-89.png", "date": "19.01.2024 15:37:44", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Beyin Fıtığı, pek çok farklı adı vardır. Arnold-Chiari Malformasyonu, beyincik sarkması ya da beyincik fıtığı gibi pek çok farklı adı vardır. Beyin fıtığı diğer adıyla Chiari Malformasyonu (CM) Hans Chiari tarafından 1891 yılında beyinciğin bulunduğu posterior, fossa ya da kranial yapılarının omurilik içine ya da içe doğru fıtıklaşması ya da yer değişmesi sonucu olarak tanılandırılmıştır. Basit bir şekilde ifade edilirse beyin fıtığı, beyinin fıtıklaşması ve beyinin kafatasından omuriliğe doğru taşmaya çalışması olarak tanımlanır.

Beyin fıtığı 4 farkı şekilde görülebilir. Bunlardan birincisi foramen magnumdan sadece beyinciğin alt bölgesinin uç kısmının dışarıya çıkmaya çalışmasıdır. İkinci görülen tip ise tonsille birlikte beyin sapının da hareket etmesidir. İkinci görülen tipe ilaveten sırttaki omurganın kapanamaması ve de beyinin aşağı doğru fıtıklaşması üçüncü tip beyin fıtığıdır. Son olarak görülen dördüncü tip beyin fıtığına ise çok nadir olarak rastlanır. Bu dördüncü beyin fıtığı tipinde ise beyincik tamamen yoktur.

Beyin Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Beyin fıtığı hastaları nöroloji kliniklerine birbirinden çok farklı şikâyetler ile başvurabilmektedir. Bu şikâyetlerden en yaygın olanları; baş ve boyun bölgesinde şiddetli ağrı, ense kökünde meydana gelen ağrı, kulak çınlaması, ekstremetelerde oluşan uyuşma, halsizlik, yüz ağrısı, boğaz ağrısı, işitme kaybı, ellerde yanma, terleme, ellerde yanma, horlama, bulanık bir şekilde görme ya da uyku problemleri gibi belirtileri vardır. Yani beyinin yönettiği her organda bir belirti ya da bir ağrı sızı olabilir. Bu yüzden bu belirtiler çoğu kez kişiden kişiye değişir. Bu belirtilerin en sık görüleni ise ense ve boyun bölgesinde ağrıdır. Ayrıca semptomlarının çok olması ve kişiden kişiye değişebilmesi gibi nedenlerden dolayı teşhis etmesi zor bir hastalıktır.

Beyin Fıtığının Karıştırıldığı Hastalıklar

Hastalığın birçok belirtisi olduğu bu yüzden teşhisinin de zor olduğunu belirtmiştik. Beyin fıtığı hastalığı ile çok nadir olarak karşılaşılması ya da belirtilerinin bu hastalığın hastalarında bile birbirinden farklı şekilde görülmesi gibi nedenlerden dolayı yanlış tanı konulabilmektedir. Beyin fıtığının karıştırıldığı hastalıklardan bazıları sinir sıkışması, nöropati boyun fıtığı, uyku apnesi sendromu ve romatizma kanser hastalığı dahil olmak üzere birçok hastalık ile karıştırılabilir.

Beyin Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin fıtığında doktor hastanın EMAR sonuçlarından ziyade nörolojik muayene bulgularını göz önüne alarak hangi tedaviyi uygulayacağına karar verir. Beyin fıtığı bazen başka bir hastalığı araştırırken karşılaşılma gibi tamamen tesadüfü nedenler ile bulunabilir. Bu durumda hastanın beyin fıtığı yüzünden herhangi bir şikâyeti yoksa beyin fıtığının sadece düzenli bir şekilde takibi yapılır. Herhangi bir müdahale ya da tedavi gerçekleştirilmez.

Beyin fıtığı yüzünden hastanın bazı şikâyetleri varsa ya da beyin fıtığı büyüyor ise bazı cerrahi yöntemlerle müdahale edilir. Mesela hastanın fıtıklaşan bölgesindeki basıncı azaltmak için posterior fossa olarak adlandırılan kafa tabanında bulunan kemiğin bir kısmının çıkarılması işlemi uygulanır. Yine beyinde sıvı toplanması görülüyor ise sirinksin şantı adı verilen yöntem kullanılır. Bu cerrahi müdahalede adına şant denen minicik bir hortum yardımıyla bu sıvı boşaltılmaya çalışılır.
" } ] }