{ "title": "Beyin Hücreleri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-hucreleri.jpg", "date": "19.01.2024 12:00:17", "author": "nida tekedereli", "article": [ { "article": "Beyin Hücreleri, sinir sistemi hücrelerinin genel adı nöronlardır. Fakat beyinde sadece nöronlar bulunmamaktadır. Bütün diğer hücreler gibi nöronlarda kendi kendine yetebilen hücrelerdir. Kendi kendine yetebilenden kasıt bir genetik materyale sahip, ribozomu olan, protein üretebilen, enerji ihtiyacını karşılayacak mitokondri gibi organellere sahip olmaktır. Nöronlar diğer hücrelerden farklı bir şekle sahiptir. Uzun bir gövdeye (Soma), dendrit ve akson olmak üzere uçlara sahiptir.

Nöron türleri

Nöron türleri dendrit ve aksonun konumuna, dallanmasına ve sayısın görevine göre farklı yapıda olup farklı kategoride adlandırılırlar. Duyu nöronları, motor nöronları, unipolar nöronlar, bipolar nöronlar, multipolar nöronlar olmak üzere kategorize edilmişlerdir. Örneğin göz retinası bipolar nöron dizisine sahiptir. Beyin korteksinde nöronlar karmaşık bir ağ oluşturmuşlardır. Bu sayede nöronlar çok dallanma yapıp birden fazla nöronla iletişim kurabilme yetisine sahi olmuşlardır. Nöronların çoğalma yeteneği olmadığı için beyin ve sinir sistemindeki herhangi bir zarar kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Hasar gören sinir hücrelerinin kendi kendini onarması çok uzun bir süreç gerektirir. Bazı hasarlı durumlarda sinir büyüme faktörü ile büyümenin filizlenmesi sağlanabilir.

Destek Hücreleri

Beyinde hücrelerin yaklaşık %10'unu nöronlar oluşturmaktadır. Geriye kalanların bir kısmı glia bir kısmı ise destek hücreleridir. Bu destek hücreleri ağ boyunca nöronların besin ihtiyacını, büyüme faktörlerini, çok ince yapıdaki dendrit ve akson dallanmalarına destek sağlamak amacı taşımaktadırlar. Gliaların birçok türü vardır ve kilit noktalarda görevlidirler. Gliaların savunma görevi vardır. İşgalci mikroplarla savaşır ve ölün nöron atıklarını temizler.

Fakat en önemli beyin hücresi nöronlardır. Çünkü bütün karar verme süreçlerinde, bilişsel süreçlerde aktif rol alırlar.

Beyin hücreleri birbirleri ile s. Naps yaparak ağdaki iletişimin aksaksız bir şekilde ilerlemesini sağlarlar. Uyarılar bir nörondan diğer nörona sinapslar sayesinde iletilir. Sinaps boşluk anlamındadır. Bu boşluklarda uyarılar ise nörotransmitterler aracılığı ile karşı tarafa taşınır.
" } ] }