{ "title": "Beyin İltihabı Belirtileri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-iltihabi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 14:41:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Beyin iltihabı belirtileri, halk arasında beyin iltihabı olarak bilinen hastalık tıpta 'ensefalit' olarak tanımlanmaktadır. Zehir, virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalık lenf ve kan yolu ile beyne ulaşır. Ulaştığı yere yerleşen beyinde iltihaba yol açar. Beyin iltihabı ile kişi hayati bir tehlikeye maruz kalır. Beyin iltihabı birincil ve ikincil beyin iltihabı olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkar. Birincil beyin iltihabı ikincil beyin iltihabına göre daha fazla ve sık görülmektedir. Birincil beyin iltihabı ayrıca ikincil beyin iltihabına göre daha tehlikelidir.

Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Beyin iltihabı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmekte ve beynin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabileceği için farklı belirtilere yol açmaktadır. Beyin ilthabında en sık rastlanılan belirti sürekli uyku isteğidir. Ancak uyku isteği bazı vakalarda görülmemektedir. Bazı durumlarda ciddi anlamda uyuşukluk gibi bir belirti yerine psikomotorun ciddi anlamda uyarılması ile ciddi anlamda uykusuzluk ortaya çıkabilir. Psikomotor, zihinsel ya da ruhsal etkinliğe bağlı olarak yaşanan kas hareketi olarak tanımlanabilir. Bağ ağrıları nedeniyle yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı ve farenjit olası bulgular arasında yer almaktadır. Bazı vakalarda ise ateş yükselmesi görülmese de bazı vakalarda ateş artışı 38 derecenin üzerine çıkabilir. Bazı vakalarda ise ciddi rahatsızlıklar belirti olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler;
Kas Gerginliği: Kas gerginliği ekstrapiramidal sistem tutulması sonucu kas gerginliğinde azalma ya da artma ile kendini gösteren bir bozukluktur. Bu sorun Parkinson olarak adlandırılır. Hastalık birkaç ay ya da yıl içinde gelişim gösterebilir. Fakat amyostatik-akinetik olgularda başlangıç sürecinde görülebilir. Bu sorun karşısında hareket kısıtlaması yaşanır, yüzde katılaşma ve seste manaton bir hal oluşmaya başlar.

Uyku Problemleri: Uyku problemleri beyin iltihabında görülebilecek en önemli ve belirgin belirtiler arasında yer almaktadır. Aşırı uyuma isteği, devamlı uyuklama ve uyuşukluk baş gösterir. Bu tür belirtiler bazen birkaç gün, bazen birkaç. Hafta bazen ise aylarca görülebilir.

Hasta bazen otururken, bazen konuşurken bazen ise yemek yerken bile uyumaya başlayabilir. Hastalık şiddetli ise uyku hali çok daha derin v uzun sürelidir. Şiddetli durumlarda çok nadirde olsa koma, idrar ve dışkı kaçırma gibi problemler örülebilir. Çoğu vakada uyku problemleri daha çok sabahları ortaya çıkar. Hasta gece boyu uyuyamaz ve gece boyu huzursuzdur. Bu durumda uyku düzeni tersine döner. Bazen ise uyku yerini inatçı bir uykusuzluğa bırakabilir.

Ruhsal Sorunlar: Ruhsal sorunlar beyin iltihabının akut evresinde görülen bir belirtidir. Hastalık çok şiddetli değilse hafif duyarsızlık, karar vermekte güçlük çekme ve düşünce zayıflığı ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda ise huzursuzluk ile kaygı ortaya çıkabilir.

Göz Problemleri: Göz kapaklarında düşme, çift görme ile şaşılık yaşanabilir. Bazı vakalarda göz kapağının düşmesi uyku isteğine bağlı olarak gelişebilir. Bazı vakalarda ise hasta uyandığında bile göz kapağı düşmüş vaziyette olabilir.

Göz kapaklarında kısmi felç oluşabilir. Felce bağlı olarak şaşılık ve çift görme görülebilir. Oluşan felç kalıcı değildir. Bazen birkaç gün bazen ise birkaç hafta içinde ortadan kalkar. Bazı vakalarda tek bazı vakalarda ise çift taraflı yüz felci, çiğneme, yutma ve konuşmada güçlük görülebilir.
" } ] }