{ "title": "Beyin İltihabı Tedavisi", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-iltihabi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 02:55:51", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Beyin İltihabı Tedavisi, beyin iltihabı tıp dilinde ensefalit manasına gelmektedir. Virüsler, bakteriler ve zehir gibi bileşenler lenf ve kan yollarıyla beyne girerler. Beyne giren bileşenler beyin enflamasyonuna neden olmaktadır. Bu durum nedeni ile meydana gelen beyin iltihabı tehlikeli bir durum sergilemektedir. Buda oldukça ciddi olmasının yanı sıra hayati tehlike yaratmaktadır. Beyin iltihabının dağılım şekli, iltihabın sabit kalması, doku ölümlerine neden olma olasılığı, sinir dokusunun zarar gören kısımlarının iriliklerine oranla çeşitli özellikler sergilemektedir. Beyin iltihabı hastalığının pek çok farklı sebepleri olabildiği gibi, çeşitli farklı kısımlarda ensefalit değişik belirtiler gösterebilmektedir. Meydana gelen bu rahatsızlık genellikle iki türlü meydana gelmektedir. Bunlardan ilki birincil ensefalit ile ikincil ensefalit ismi ile anılmaktadır. Bu rahatsızlığın birincil olanı ikincil olana oranla çok daha sık ve yaygın rastlanmaktadır. Bu duruma karşın ikincil ensefalit birincile oranla çok daha az rastlanan bir hastalıktır.

Beyin iltihabının pek çok farklı sebebi ve belirtileri olmasından dolayı beynin birçok farklı kısımlarında rastlanabildiğinden dolayı ensefalit değişik belirtiler sergileyebilmektedir. Rastlanan belirtilerin oldukça büyük bir kısmında en fazla rastlanan belirti sürekli gelişen uyku isteğidir. Bazı durumlarda ise tam tersine uyku isteğine rastlanmamaktadır. Bazı durumlarda ise olağan dışı rastlanan (Letarji) uyuşukluk belirtilerinin ötesinde psikomotorun gereğinden fazla uyarılması nedeni ile (Eksitasyon) yani inatçı bir hal alan uykusuzluğa rastlanabilir. Psikomotorun gereğinden fazla uyarılması ile rastlanan uykusuzluğun yanın sıra ruhsal ve zihinsel faaliyetlere bağlı olarak kas hareketi ve bağ ağrıları nedeni ile meydana gelen yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluk, gözlerde rastlanabilen felç, iştahsızlık, ensede katılaşma, farenjit ve sürekli uyku halinde olma gibi belirtilere rastlanmaktadır.

Beyin İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fark ve değişik bakteriyel canlıların etken durumda olduğu beyin ve beyin zarında meydana gelen iltihabın genellikle özgün olarak uygulanan bir tedavi şekli yoktur. Bu sebeple hastanın şikâyet ve sıkıntılarını azaltabilen ve rahatsızlığın gidişatını iyileştirebilen tüm tavsiyeler oldukça önemlidir. Bu rahatsızlığın klinik ilerleyici bir hayli üzücü olmasının yanı sıra sonuçları özellikle iyidir. Ancak akut virütik oluşan beyin zarını kaplayan iltihaplarda yapılabilecek çok fazla bir durum yoktur. Bu nedenle genel olarak hasta yatmak zorundadır ve çevreden uzak tutulur. Bu rahatsızlıkta net olarak anlaşılamayan iltihabın yayılmasına engel olmak için bazı farklı sağlık tedbirleri alınır.

Beyin iltihabının en önemli iki belirtileri olan yüksek ateş ve aşırı baş ağrısı genellikle aspirin ile kontrol altına alınabilir. Ayrıca hasta çırpınarak nöbete girerse barbitürat türevleri yani (Fenobarbital verilebilir. Bakteriyel canlıların önemli etkilere sahip olabildiği beyin iltihaplarında önceden alınan tedbirlerin ötesinde hastanın rahatça girebileceği koma veya stupor durumunu belirtmek gerekir. Bu hastalıkta genellikle herhangi bir yapancı cismin solunum yollarına kaçması neticesinde yaşanan zatürreler, idrar yolları enfeksiyonu ve (Dekubitus) yatak ülserleri adı verilen rahatsızlıkların yaşanmaması için farklı birçok önlemler alınır. Çeşitli enfeksiyonlarla birlikte meydana gelen beyin ve omurilik iltihaplarında tedavi şekilleri hemen hemen aynıdır. Ancak rahatsızlığın klinik belirtilerinin gösterdiği şiddete bağlı bazı değişik tedavi şekilleri de uygulanabilmektedir.
" } ] }