{ "title": "Beyin Kanaması Sonrası", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-kanamasi-sonrasi.jpg", "date": "19.01.2024 22:38:12", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Beyin kanaması, Beyinin herhangi bir nedene bağlı olarak, beyin kısımların da oluşan kanama şeklidir. Çok ciddi bir hastalık olmakla birlikte acil müdahale gerektirmektedir, aksi halde ölümle de sonuçlanabilmektedir. Beyin kanaması beyin damarlarının sıkışması sonucu yüksek tansiyona bağlı olarak görülme olasılığı daha yüksektir. Beyin kanaması şiddetli bir şekilde olursa hastada bulantı ve bel ağrısı görülmektedir, ayrıca vücut uzuvlarını hareket ettirememe, bilinç kaybı ve komaya girerek bayılmalarda görülür. Küçük kanamalarda ise kişide ciddi etiler oluşturmakla birlikte zamanla konuşmalarda ve uzuvlar da farklılıklar ortaya çıkabilmektedir, beyinde ara sıra şiddetli ağrılar belirir. Eğer kişi başında şimdiye kadar hiç hissetmediği bir ağrı hissederse bu bir işaret olabilir, küçük çaplı beyin kanaması geçiriyor olabilir.

Beyin kanaması durumunda belirtiler, vücudun herhangi bir bölgesini hareket ettirememe, konuşmalarda bozukluklar, yüzde çarpılma olması, ağızda şekil bozukluğu ve bu gibi durumları takip eden kusmalar varsa, bilinç kayıpları olması, giderek felç durumunun artması halinde beyin kanaması belirtileri arasındadır. Beyin kanaması durumunda ortaya çıkan bulgular kalıcıdır çünkü o bölgedeki hücreler ölürler ve o uzuvları yerine getiremez hale gelirler. Sinir dokuları kendini yenileyemez. Beyin kapalı bir kutu olduğundan kanamanın hacmi zamanla artacağından beyin dokusuna baskı yapacaktır bu da beynin yaşama şansını çok aşağılara indirmektedir. Doktorların asıl amacı beyin dokusu üzerindeki baskıyı azaltmaktır.

Beyin kanaması sonrasında, Doğal bazı sonuçlar vardır, geri dönüşü olmayan sonuçlardır bunlar. Eğer erken tanı konulup tedavi sürecine erkenden başlanılmaz ise sonuçlar ağır olacaktır. Beyin hücreleri kendini yenileme yetisi yoktur. Kişinin hareketlerinde belirli değişmeler görülecektir. Konuşma problemleri ortaya çıkabilmektedir. Kişi hayatının geri kalanında sosyal yaşantıdan dahi düşebilecektir, yaşantısını idare edememe gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yaşlılarda beyin kanaması olması halinde acil müdahale çok önemli aksi halde yatalak kalma durumu dahi vardır.

Beyin kanaması geçiren kişinin dikkat etmesi gereken, Beyin kanaması belli nedenlere bağlı olduğu için kan sulanmasından da meydana gelebilmekte aldığı ilaçlara dikkat etmesi gerekmektedir, Ayrıca yüksek tansiyonda beyin kanamasına neden olduğu için tansiyonunu yükselten yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır. Dengeli beslenmelidir, düzenli olarak egzersiz yapmaya önem vermelidir. Beynin de hastalığı olan kişilerinde beyin kanaması riski yüksek olacağından kontrollerine sürekli dikkat etmelidirler.

Beyin kanaması tedavisi, Kesinlikle bir doktor gözetiminde yapılmalıdır. Koma durumuna göre tedavi şekli değiştirilebilir. Öncelikli olarak tansiyon düşürülür. Hasta koma geçirmiyorsa cerrahi müdahale ile yaşantısına dönmesi kolay olabilmektedir. Eğer hasta yaşlı ise cerrahi müdahale de zaman zaman yeterli olamayabiliyor.

Beyin kanamasına ve beyin hastalıklarına karşı uygulanabilecek önlemler nelerdir?
" } ] }