{ "title": "Beyin Kanseri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-kanseri.jpg", "date": "19.01.2024 16:07:10", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Beyin kanseri, beyin içerisindeki hücrelerin normalden farlı ve kontrolsüz bir şekilde büyümesidir. Diğer bir adı da beyin tümörüdür. İki türü vardır:
İyi huylu tümörler: Beyinden rahatlıkla ayrılabilir ve büyük kısmı temizlenebilir. Bu sebeple ameliyat neticesi iyi olur. Fakat tümörler iyi huylu olsalar da beyin içerisinde yer aldıkları yer hayati önem taşıyorsa operasyon sonuçları çok da etkileyici olmayabilir. Hızla üremeseler de ölüm dışında farklı işlevlerde bozukluklara yol açabilirler.

Kötü huylu tümörler: Hızlı bir şekilde üreyen ve çamurumsu kıvamda olan operasyonla alınmaları zor olan tümörlerdir. Ameliyat sonrası tekrar üreme ihtimalleri yüksektir. Ameliyat sonrası 5 yıl kadar yaşatanlar olduğu gibi en fazla 5-6 ay yaşatan türleri de vardır.

Beyin kanserinde risk faktörleri nelerdir?

Her kanser türünün değişik risk faktörleri bulunmaktadır. Kötü alışkanlıkları yani sigara ve alkolü bırakmak bizim bağlıdır. Fakat genetik olan şeyleri değiştiremeyiz. Fakat risk faktörleri her şeyi açıklamaz. Genetik özellikleri o kişinin kanser olacağı anlamına gelmez. Genetik ya da kötü alışkanlığı bulunmadığı halde kanser riskiyle karşılaşan çok insan vardır. Birtakım riskler, beyin tümörü riskini artırır. Belirgin bir risk faktörü olmadığı halde kanser olan çok insan vardır.

Radyasyona maruz kalmak ve beyin kanseri: En belirgin risk faktörlerinde başta yer alır. Beyin tümörü tedavisi için başa uygulanan radyasyon, çeşitli kanser türleri için uygulanmaktadır. Tedavi etme özelliği de olduğu için uygulanmaya devam edilen bir yöntemdir.

Beyin kanserinde aile geçmişi: Beyin kanseri riski taşıyan çok insanın aile geçmişinde yani genetiğinde bu rahatsızlığa rastlanmaktadır. Ailemizde beyin kanseri tanısı konulmuş birileri varsa bizim diğer insanalar oranla beyin kanseri olma ihtimalimiz iki katına çıkmaktadır.

Bağışlılık sistemi bozuklukları ve beyin kanseri: Bağışıklık sistemi ile ilgili sıkıntı yaşayan kişilerde, beyinde tümör riski artar. Bağışıklık sistemi ile ilgili sıkıntı doğuştan ya da kanser nedeni ile oluşabilir.

Net olmayan etkilerden kaynaklı risk faktörleri nelerdir?

Cep telefonları: bu cihazlar uydu istasyonları gibi radyo dalgaları yayarak elektromanyetik enerji açığa çıkarırlar. Cep telefonları DNA'lara etki edip tümöre neden olan radyasyon yaymazlar. Cep telefonu baz istasyonlarının verdiği endişe de her geçen gün devam etmektedir.

Diğer faktörler: Ham petrol ürünleri ve bazı zararlı kimyasallarla muhatap olmak beyin kanseri olma riskini arttırır. Fakat bu belirgin bir bilgi değildir. Araştırmacılar buna dair kesin kanıtlara sahip değildir. Yani bu bir varsayımdan ibarettir diyebiliriz.

Beyin tümörü belirtileri: Beyin kanserinin en bilindik belirtileri baş ağrısı ve nöbetlerdir. Nöbet birden gelebilir veya el, kol ve kollarda seğirme şeklinde kendini gösterebilir. Bazen de tüm vücudu etkisi altına alabilir. Büyüme eğilimi gösteren tümör beyinde baskıya neden olur. Bu halde beyinde basınç hissedilebilir. Bu da baş ağrısına, mide bulantısına ve baş dönmesine neden olmaktadır. Görme sistemini de etkilediği görülür. Genellikle denge sistemine etkisi vardır.
" } ] }