{ "title": "Beyin Lenfoması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-lenfomasi.jpg", "date": "19.01.2024 18:06:44", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Beyin Lenfoması, Sözcük anlamı bağışıklık sistemi uru demektir. Lenfositlerin oluşturduğu bir kanser tipidir. Lenf düğümlerinden çıkan ve lenfositlerden oluşan urların genel adı lenfomadır. Kanserli ya da normal hücrelerin hızla çoğalması veya normalden daha uzun yaşaması sonucu oluşur. Beyin Lenfoması; beyinde oluşan lenf kanseri veya tümör olarak adlandırılır. Beyin Lenfoması genel olarak iki grupta incelenebilir.

1) Birincil Santral Sinir Sistemi (Sss) Lenfoması

Beyin içindeki dokulardan büyüyen bu kansere Birincil Santral Sinir Sistemi Lenfoması (Sss) denir, Kanın içinde birçok hücre bulunur ve bu hücrelerin birçoğu enfeksiyonlarla savaşır. Lenfosit de bunlardan bir tanesidir. Değişik yapı ve şekillerde lenfositler vardır. Bu lenfositler T veya B şeklinde lenfosit olarak isimlendirilir. Birincil santral sinir sistemi lenfomasında bu hastalık kandan değil beyin içindeki hücrelerden kaynaklanır. Birincil denmesinin nedeni hastalığın beyinde başlaması yani vücudun başka bir yerinden gelmemesidir.

Bu hastalık genellikle ventrikül adı verilen ve içi sıvı ile dolu olan boşlukların etrafına yerleşmektedir. Bunun yanında göz dahil beynin her yerinde oluşabilir.

Birincil Santral Sinir Sistemi Lenfoması Belirtileri Nelerdir?
Beyin lenfoması teşhisinde kullanılan ilk test CT testidir ve beyin içinde oluşan çoğu tümörü gösterir. Eğer CT testi sonuç vermiyorsa MR çekilir ve tümör tespiti yapılır. Bu hastalık yayılarak beynin tamamını veya çevresini saracak şekilde büyümez, Beyin lifleri arasındaki dokulara yerleşir yani tümör oluşturduğu bölgelerde beyin dokusu da bulunur.

2) Primer Serebral Lenfoma

Kısaca beyin lenfoması veya merkezi sinir sistemi lenfoması olarak da bilinir. Beyin ve omurilik, merkezi sinir sistemini oluştururlar. Lenfosit hücreleri lenf sisteminin bir parçası olarak merkezi sinir sistemi boyunca dolaşabilirler. Kanserli halde gelen lenfositler dolaştıkları bu hücrelere kanser bulaştırabilir bu durumda primer serebral beyin lenfoması oluşur.

Bu hastalık beyin ve omurilik dokularında başlayan ve nadir görülen bir hastalıktır. Hastalık teşhisi konulan kişiler iki ay içinde tedavi edilmezse genellikle ölürler. Tedavi edilenler ise genellikle üç veya dört yıl daha yaşarlar.

Primer Serebral Lenfoma Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın teşhisinde BT tarama testi, kan testi, biyopsi, biyomikroskopla göz muayenasi veya MR yöntemleri kullanılmaktadır. Genellikle radyasyonla kanser hücrelerini küçültme veya öldürme, kemoterapi ile kanser tedavisi veya sentetik steroidler ile tedavi yöntemleri uygulanır. Kemoterapi de kullanılan ilaçlar kan yolu ile vücudun tamamında gezinir ve kanser hücrelerinin öldürülmesinde yardımcı olur.
" } ] }