{ "title": "Beyin Mr", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-mr.jpg", "date": "20.01.2024 08:26:52", "author": "nida tekedereli", "article": [ { "article": "Beyin Mr, Manyetik rezonans görüntüleme, kısaca MR olarak adlandırılan 1946 yılından itibaren kullanılan tıbbi görüntüleme tekniğidir. Sağlıksız röntgen ışıkları ve ilaçlardan uzak, güçlü bir mıknatıs ortamında radyo frekanslarını kullanarak bir manyetik alan oluşturup, vücuttaki Hidrojen atomları sayesinde görüntü elde edilmesini bu görüntüler üzerinde değerlendirme yapılmasını sağlayan bir görüntüleme tekniğidir.

Nerelerde kullanılır?

Yumuşak dokularda, beyin ve omurilik hasarlarında veya hastalıklarında, meme kanseri teşhisinde, iç organ hastalıkları veya hasarlarında MR görüntüleme tekniği kullanılmaktadır.

Kimlere MR çekilmez?

Kalp pili olan, aşırı kiloya sahip, üzerinde metal herhangi bir eşya olan (Kolye, küpe, yüzük, diş teli), herhangi bir yerinde protez olan, işitme cihazı bulunan ve böbrek yetmezliği olan kişilere MR çekimi yapılamaz.

Beyin MR

Beyin tümörleri, inme (Felç), beyin hasarları, beyin yapılarının gelişimi ile ilgili kusurların tespitinde, sinir sisteminin kronik bir hastalığı olan MS (Multipl Skleroz) teşhisinde ve demans hastalığının tespitinde kullanılan son derece duyarlı bir tekniktir. Beyin MR ında 3-10 dakika arasında bir çekim süresi vardır.

Hasta bu süre içinde kıpırdamadan durmak zorundadır. Teknisyen tarafından çekim yapılır. Sonuçlar, Uzman radyoloji doktorları tarafından MR cihazlarından elde edilen görüntüler ve bu görüntüler üzerinde birkaç değişik işlemlerin yapılması ile oluşturulur. Sonuçların değerlendirilmesi Uzman doktorlar tarafından yapılır.

Beyin MR, beyin kanamalarında, kanamanın nere olduğu yayılma alanın tespitinde kullanılan bir yöntemdir. Beyin MR ağrısız ve radyasyona maruz kalmadan yapılan, ilaçsız bir işlem olup ve diğer görüntüleme tekniklerine göre daha ayrıntılı olduğu için tercih edilmektedir. Çok zorda kalınmadığı müddetçe hamilelere yapılmaz eğer yapılacaksa Uzman doktorların görüşü muhakkak alınmalıdır. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Klostrofobisi (Kapalı alanlarda kalma korkusu) olan hastalara uygulamada güçlük çekilmektedir. Ayrıca MR pahalı bir görüntüleme tekniğidir.
" } ] }