{ "title": "Beyin Ödemi Belirtileri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-odemi-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 06:20:51", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Beyin Ödemi Belirtileri, beyin ödemi sanıldığı gibi bir rahatsızlık değildir ve sayısı belli genel ve sinirsel rahatsızlığa karşı sinir hücresinin oluşturduğu bir reflekstir. Hidrosefali veya beyinde yer alan damarların genişlemesi gibi ve kafa içindeki basıncın artması sonucunda meydana gelen farklı düzenekli gelişen bir beyin şişliği söz konusudur. Bu durumda sıvıyla birlikte şişlik meydana gelen beyin dokusudur. Beyin ödeminin oluşma nedenleri çok farklıdırlar. Bu durum ise ilk sırada yaşanan kafa travmaları yer almaktadır. Travma nedeni ile meydana gelen ödem ezik kısmın etrafına yerleşmiş veya iyice tamamlanmış olabilir. Bunların yanı sıra birincil veya ikincil beyin urlarıyla birlikte de ödeme rastlanabilir. Ayrıca kalay ve talyumun türevlerinin oluşturduğu bazı zehirlenmelerde, geçirilen havalelerde ve beyin iltihaplarında beyin ödemine rastlanır. Nedeni nasıl olursa olsun, beyin ödeminin sebep olduğu bozukluklar kafa içinde meydana gelen basınç artışı nedenlerine ve belirtilerine benzer ve bu belirtiler ise şunlardır.

Beyin Ödemi Belirtileri Nelerdir?
Bütün bunların neticesinde oluşan beyin ödemlerinin teşhis ve tedavisinin hiç vakit kaybetmeden acil olarak yapılması oldukça önem taşımaktadır. Ancak meydana gelen ödemin özelliğine bağlı olan sinirsel belirtilerle, ödemin sebebine misal olarak bir ura bağlı olarak gelişen belirtileri ayırmak oldukça zordur. Bu sebeple konulan teşhisin tam olarak kesinleşebilmesi için, destekleyici tahliller ve muayenelere başvurmak oldukça önemlidir. Bu rahatsızlık olabildiğince hızlı ilerler ve bu nedenle erken tedavinin uygulanmadığı durumlarda, beyincik ve şakak oluşumlarının hızla fıtıklaşmasına neden olur. Buda ensenin sertleşmesi ile güçlü bir komaya rastlanır. Bu sırada meydana gelen özerk olarak seyreden sinir sistemine bağlı bozukluklar hastayı oldukça kısa bir zamanda maalesef ölüme götürür.

Beyin ödeminin bölgesel oluşan bir ur etrafında veya olağan zehirlenmeler gibi durumlarda meydana geldiğini belirtmiştik. Bu ödeme bağlı belirtiler temel etkenin neden olduğu bozukluklardan çok zor ayırt edilebilir. Bunların yanı sıra kafa içinde oluşan artan basıncın belirtileri içinde urlu bölgenin beyin omurilik sıvısı akış kanallarını tıkayarak sıkıştırması veya damarlarda oluşan genişleme ile komaya girmiş olan bir hastada meydana gelen solunum veya metabolizma bozukluklarının neticesidir. Ayrıca değişik bir mekanizma bozukluklarından dolayı da olabilirler. Bu nedenle beyin ödemi tanısı genellikle yerleşme şekline sebep olabilecek rahatsızlık yapıcı süreçlerin fazlalığı göz önüne alınarak teşhis konulacaktır.

Beyin ödemi tedavisi bağımsız sinir sistemine bağlı bozuklukların sebebi ile meydana gelen düzensizliklerin onarılması amacı ile kalp solunum fonksiyonlarının tekrar canlandırılmasına dayanmaktadır. Ancak atardamar basıncı artarak yükseldiğinde bu rahatsızlıkla mümkün olduğu kadar dikkatli olunmalıdır. Kortizon ve idrar söktürücü ilaçların yardımıyla ödem hafifletilmeye çalışılmalıdır.
" } ] }