{ "title": "Beyin Ölümü", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Olumu-85.jpg", "date": "19.01.2024 02:26:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Beyin ölümü, beyin dahil, beyincik ve yaşamsal merkezlerin bulunduğu beyin sapı denen beyin bölgesindeki fonksiyonların geri dönüşümü mümkün olmayacak şekilde, sonucu mutlak ölüm olan bir süreci kapsar. Beyin ölümü olduğunda hastada kal atışı ve nabız alınır. Hasta için yaşam işareti sadece kalp atışıdır. Bunun dışındaki yaşamsal fonksiyonları dışarıdan solunum cihazı ve diğer tıbbi desteklerle sağlanır. Hastalarda kendiliğinden solunum olmadığından, verilen yaşamsal destek kesilirse hastalarda kaybedilir. Bu şekilde ölüme yakın bir süreç olan beyin ölümünde her türlü desteğin tam olarak ve zamanında yapılmış olması çok önemlidir. Hastaların fiziksel ve ruhsal sorunları aşılarak, iyilik halinin devam ettirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi gibi önemli vazifeleri üstlenmiş doktorların beyin ölümü tanısı yapması da oldukça zorludur.

Beyin ölümü ne zaman olur?

İnsanların geçirdiği bazı kazalarda ve hastalıklarda uygulanan tedavilerin yetersiz kalması halinde yaşam sona erebilir. Bu durumlarda yani yaşamın sonlanma sürecinde en son aşama beyin ölümüdür. Erişkinlerdeki beyin ölümü nedenleri arasında travmatik beyin hasarının olduğu trafik kazası, darp, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanması gibi nedenlerin yanında, beyin dokusunda ve zarlar arasındaki kanamalarda vardır. Nadiren beyin iltihabı, ani kalp durmasıyla oksijensiz kalan beyin, bakteriyel menenjit gibi etkenlerde bulunur. Çocuklarda olan beyin ölümü nedenleri arasında ise solunum yolunda tıkanma, motorlu araç kazası, şiddet gibi etkenler yer alır.

Beyin ölümü teşhisi nasıl yapılır?

Beyin ölümü tanımında olduğu gibi hastanın beyin ve beyin sapında geri dönülemez, ölümcül bir süreç olması gerekir. Bunda en küçük bir şüphe bulunmamalıdır. Bu yüzden eğitimli uzmanlar görevlendirilerek tanıda hataya yer vermemek gerekir. Hastalara solunum yokluğu testi yapılarak, solunumun tamamen durduğu belirlenmelidir. Gerekirse bunu doğrulayacak başka testlerde yapılmalıdır. Bu sayede beyin ölümü tanısı konulabilir.

Beyin ölümü ne zaman kesinleşir?

Bir hastaya beyin ölümü tanısı koymak için, temelde 3 şart bulunmaktadır. Bunlar;
Beyin ölümü tanısında bunların dışında hastaların yaşına, hastalığına göre belli bir bekleme süresi ile güvenlik süresi bulunmaktadır. Hastanedeki bu konuda görevli doktorlardan oluşan resmi kurul, bağımsız şekilde karar almalı ve her doktorun onayı sonucunda hastanın beyin ölümü tanısı kesinleştirilmelidir.
" } ] }