{ "title": "Beyin Sapı Kanaması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Sapi-Kanamasi-85.jpg", "date": "19.01.2024 12:15:59", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Beyin sapı kanaması, beyin sapı beynin alt kısmıdır. Yapı olarak medulla spinalis olarak işlevine devam etmektedir. Beyin sapı küçük bir yapıya sahip olmasına rağmen beyinde işlevi hayati öneme sahiptir. Beyin ile vücut arasında bulunan ve sinir bağlarının geçtiği bir bölgededir. Beyin sapı kanaması beyni besleyen damarların yırtılması ve damarda sızan kanın yırtığın oluştuğu bölgede birikmesi ile oluşmaktadır. Beyin sapı kanaması darp, travma sonucunda ve kendiliğinden de oluşmaktadır. Beyin sapı kanamasında biriken kanın birikmeden dolayı basınçtan dolayı o bölge hasar görebilmektedir olup hatta çalışmamaktadır. Kanama sonrasında hasar gören bölgenin kontrol altında olan organlar da ise fonksiyon kaybı veya kişide felç olma gözlemlenebilmektedir. Beyin sapı kanamasında önemli bir kanamadır. Bunun nedeni ise beyin sapı kan basıncını, kalp hızını ve solunum olmak üzere hayati önem taşıyan organlardan sorumlu olmasıdır ve beyin sapının kanaması sonucu organların fonksiyonlarında bozukluk oluşmaktadır. Beyin sapı kanaması yapılan bilgisayarlı tomografi ve MR ile görülmektedir. Beyne yapılan anjiografi ile de beynin damar bozukluğu ve kanamanın yeri tam olarak belirlenmektedir.

Beyin sapı kanamasına neden olan etmenler nelerdir?
Beyin sapı kanaması belirtileri nelerdir?
Beyin sapı kanamasında bu gibi belirtilerin görülmesi halinde hemen hastaneye başvurulmalıdır. Beyin sapı kanaması tedavi edilmediği takdirde ölüm dahil felç olmaya kadar neden olmaktadır. Bu belirtilerin görüldüğünde zaman hemen 1-2 saat içerisinde en yakın hastaneye götürülmelidir.

Beyin sapı kanaması tedavi nasıl yapılır?

Beyin sapı kanamasında hastanın kaybı be kanamayı geliştiren bulguları ortadan kaldırmak gerekmektedir. Öncelikle kafa içi basıncının azaltılması amacıyla beynin içerisinde sıvı dolmuş bölgelere ince bir tüpün yerleştirilmesi gerekmektedir. Hastanın bilinci açık ise kesinlikle yatak istirahati gerekmektedir. Hasta kafa içi basıncını artıracak etkinliklerden uzak durmalıdır. Buna lakin hastanın bilinci açık ise cerrahi girişime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu girişim ya kafatası açılarak yapılmakta ya da kasıktan atardamarlardan biri kullanılarak beyne platin kaplı bir yay göndererek endovasküler adlı bir girişim yapılmaktadır.
" } ] }