{ "title": "Beyin Sapı Tümörü", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-sapi-tumoru.jpg", "date": "21.01.2024 01:42:28", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Beyin Sapı Tümörü, İnsan vücudunda çeşitli hayati fonksiyonlarıkontrol eden ve yöneten, beynin alt kısmında bulunan ve iki yarı küre ile omur iliği birbirine bağlayan beyin sapında oluşan tümörlere verilen addır. Ender görülen bir hastalıktır ve hastaların neredeyse tamamı çocuklardır. Bu tümöre yakalananların sadece dörtte biri yirmi yaş ve üzerindedir. Hastaların ortalama yaşı yedi ile dokuz arasındadır. İnsan vücudundaki tüm hayati fonksiyonları düzenleyen beyin sapında tümör oluşması oldukça tehlikelidir. Bu bölgeye yapılacak herhangi bir müdahale ölümcül sonuçlara yol açabilir. Yatalak olabilecek kadar felç geçirmiş bir hasta bile yaşamaya devam ederken beyin sapı ameliyatı geçirmiş bir hastayı yaşama bağlamak oldukça zordur.

Beyin sapı tümörleri tüm beyin tümörlerinin %1.4'ünü oluşturur. Çocukluk çağı tümörlerinin ise %10-25'lik bölümünü oluşturur. 1980 öncesi genellikle imkânsız ameliyatlar arasında görülen beyin sapı tümörü ameliyatı günümüz teknolojisi ile tedavisi mümkün olabilen hastalıklar arasına girmiştir. Beyin sapı, insanda çeşitli hayati fonksiyonları kontrol eden organdır. Bunların arasında kalp atışı, kan basıncı, açlık, susuzluk, vücut ısısı ve nefes alma sayılabilir.

Beyin Sapı Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Genellikle bu belirtiler zaman içerisinde gelişir ve fark edilmesi aylar alabilir.

Beyin tümörlerinin her türü için tedavi şekli ameliyattır. Yüksek risk taşıyan beyin sapı ameliyatları yerine tedavide kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir.

Beyin Sapı Tümörleri MR bulgularına göre beş sınıfa ayrılır ve tedavisi de MR bulgularına bakılarak yapılır. Diffüz (Yaygın) adı verilen tümörler yerleşim yerleriyle kötü huylu tümörler arasında sayılır ve cerrahi müdahale oldukça risklidir. Fokal tümörler genellikle benign olmalarına karşı cerrahi risk taşıması nedeniyle ameliyatı tartışmalıdır. Kistik tümörler boyun kısmında ve omur ilik kısmına uzanım gösteren tümörler olduğu için ameliyat ile çözümü muhtemeldir. Ameliyat sonrası hastalara radyoterapi uygulanır. Bu tümörlerin hepsi radyasyona duyarlıdır ve ameliyat yapılmayan hastaların çoğunda bu uygulanır.
" } ] }