{ "title": "Beyin Sapı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-sapi.jpg", "date": "20.01.2024 11:18:33", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Beyin Sapı, Kafa sinirleri yolu ile yüz ve boynun motor ve duyusal inervasyonunu sağlayan beynin alt kısmıdır. Medulla spinasil olarak devam eder. Küçük bir yapıya sahiptir ancak beyin ile vücudun geri kalan kısmı arasındaki bütün sinir bağlantıları beyin sapından geçtiği için hayati önem taşır. Beyin sapı, orta beyin (Mezensefalon), pons (Metensefalon) ve medulla oblongatanın bileşiminden meydana gelir.

Medulla oblangata (Halk arasında omurilik soğanı), nefes alıp verme, kan basıncı, kalp ritmi ve yutma gibi önemli işlevlere sahiptir. Beynin yüzeysel tabakası ile omurilik ve sinirlerine gelen ve oradan giden lifler, pons ve beyin sapından geçerek ilişki kurar. Bu yapılarda meydana gelebilecek küçük bir hasar beyin ölümüne neden olmaktadır. Bu nedenle boyun kısmına alınan sert darbeler hayati önem taşır. Beyin sapı fonksiyonları olmadan kişinin yaşamını sürdürmesi mümkün değildir.

Pons (Köprü), kafa ve boyun bölgesini ilgilenen işlevleri yürüten kafa sinirleri adı verilen sinir çekirdekleri (Kontrol merkezleri) burada bulunur. Pons, kan basıncı, solunum, kalp hızı gibi temel işlevleri kontrol eder. Ayrıca hareket sistemi olan beyincik ile beyin ve omuriliği birbirine bağlayan bir köprü vazifesi görür.

Beyin sapı yapısal olarak incelendiğinde omuriliğin beynin içine girmiş bir uzantısı şeklindedir. Baş ve boyun bölgesine ait beyin ile bağlantısı bulunmayan sinirlere sahiptir. Beyin sapı beyin yapısından çok omurilik yapısına sahiptir ancak işlevsel olarak beyin içerisinde kabul edilir.

Beyin sapından geçen yollar
Beyin Sapının Görevleri
" } ] }