{ "title": "Beyin Sarsıntısı Belirtileri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Sarsintisi-Belirtileri-53.jpg", "date": "19.01.2024 22:12:41", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "
Beyin sarsıntısı belirtileri günümüzde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Travmatik bir beyin yaralanması olan beyin sarsıntısı zaman içerisinde beyin işleyiş şekillerini tamamen değiştirmektedir. Baş ağrısıyla başlayan bu rahatsızlık konsantrasyon sorunları, denge ve koordinasyon bozuklukları olarak kendini göstermektedir. Bu belirtilerin çoğu tedavi edildikten sonra görülmez. Baş ya da üst vücudun şiddetli bir şekilde sarsılması halinde meydana gelmektedir. Başa darbe alınması halinde geçici bilinç kaybına yol açar. Çoğu kişi bu durumlarda beyin sarsıntısı geçirdiğinin farkına varamaz. Beynin yaralanmasına neden olan bu rahatsızlığın ortadan kalması için zamana ihtiyaç vardır. Başta yastık görevini gören kafatasının içindeki beyin omurilik sıvısı baş ve boyun bölgesinde yaşanan sert darbelere karşı korur. Jelatin yoğunluğa sahip olan beyin olası bir araba kazasında beynin yara almasını önler. Şiddetli darbe alınması durumunda beyin içinde ya da etrafında kanama meydana gelebilir. Bu durum kafa karışıklığı veya sersemlik hissinin yaşanmasına yol açar. Sarsılmış bebek sendromu adı verilen bu rahatsızlık bazen ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Beyin Sarsıntısı Belirtileri Nelerdir?

Beyin sarsıntısının belirtileri hemen fark edilmediği gibi bazı şikâyetler günlerce ya da aylarca devam edebilir. Baş bölgesinde baskı hissi, baş ağrısı, kafa karışıklığı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması, yorgunluk, halsizlik ve geveleyerek konuşma gibi belirtiler sıklıkla görülmektedir. Kişilik değişimi, sinirlilik, konsantrasyon zorluğu, çok uyuma ya da uykuya dalmada zorluk, depresyon, koku ve tat alamama, ışığa ve sese karşı duyarlılık hissi gibi sorunlar hemen ortaya çıkmayabilir. Beyin sarsıntısının yaşanmasından günler ya da haftalar sonra da ortaya çıkabilen bu şikâyetleri gözlemlemek oldukça önemlidir. Yetişkinler ile çocuklar arasında farklı belirtiler gözlemlenmektedir. Yeni doğan bebekler ya da yürümeye yeni başlamış çocuklarda ne hissettiğini ifade edemedikleri için beyin sarsıntısı olup olmadıklarını fark etmek oldukça zordur. Çocuklarda görülebilecek belirtiler arasında uyuşukluk, kolay yorulma, sallanarak yürüme, denge kaybı, sinirlilik, huysuzluk, sevdiği oyuncaklara olan ilgisizliği, yemek ve uyku düzeninde bozukluk yer alır. Çocuklarda başa sert bir darbe alması sonucunda göz bebeklerinde büyüme, davranışta değişiklik, huysuzluk, konuşma bozukluğu, nefes alışverişinde değişiklik, burundan kulaktan kan ya da sıvı akması, başta şişlik ve çürük, kusma, nöbet, uzun süren bilinç kaybı ve hareketlerini rahat yapamama gibi sorunlar görüldüğü taktirde acil doktora gidilmesi gereklidir. Böyle durumlarda çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlenmesi gereklidir.
" } ] }