{ "title": "Beyin Sulanması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-sulanmasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:28:08", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Beyin sulanması, tıpdaki adıyla hidrosefali genel olarak bebeklerde ve çocuklarda görülen bir hastalıktır. Beyin içerisinde yer alan boşluklarında normal seviyenin üzerinde sıvının (Beyin omurilik sıvısı, sereprospinal sıvısı) dolmasıdır. Çoğu zaman, beyindeki omur ilik bos'un (Sıvının) emilmesini sağlayan toplar damarlar ile karıncıklar arasındaki akış yolunu kapatan bir engel olmasına bağlı olarak hidrosefali (Beyin sulanması) oluşur. Bu tıkanmanın sebebi baş bölgesine alınan şiddetli darbeler, enfeksiyon veya tümör olabilir. Beyin sulanmasının (Hidrosefali) nedenleri doğuştan 'konjenitalyani' veya sonradan gelişen 'edinsel' olarak iki gruba ayrılır.

Vücuttaki su dolaşımı, beyin ve böbreklerimiz gereksinimi açısından önemlileridir. 1 gün (24 saat) içerisinde beynimizden geçen su miktarı 1,4 litre böbreklerimizden geçen ise 2 litre kadar büyük miktarlardadır bundan dolayı beynimizin su eksikliğinden en fazla zarar gören organlarımızdandır. Beyindeki su sirkülasyonunun bozulması, beyin sulanmasına veya beyin kurumasına yol açar.

Beyin sulanması (Hidrosefali) belirtileri nelerdir?
Beyin Sulanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin sulanmasının ilk zamanlarında tespit edilmesi hastalığın tedavisinin seyri açısından önemlidir. Beyin sulanmasına (Hidrosefali) neden olan etken tümör ise buna yönelik bir operasyon yapılabilir ya da biriken sıvı (Bos) vücudun herhangi bir kısmından çekilecek şekilde uygun bir yöntem ile tedavisi yapılabilir. Bu operasyonlar 'şant' adı verilen malzemeler kullanılarak yapılır.
Bütün şant çeşitlerinde, çocukların gelişim aşamasında problemler ortaya çıktığı zamanlarda revizyon diye adlandırdığımız şantın onarılması ve ortaya çıkan problemlerin operasyonla tedavi edilmesi gerekmektedir.
" } ] }