{ "title": "Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-tumoru-ameliyati-riskleri.jpg", "date": "19.01.2024 02:01:35", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Beyin tümörü ameliyatı riskleri, Beyin kısımlarında veya beynin dış çeperlerinde herhangi bir nedenle (Darbe, hastalık.) oluşabilen yaralanmalara verilen addır. Hasta ve yakınları açısından riskli bir dönem söz konusudur. Ayrıca hastalığı taşıyan kişi testlerini ve tetkiklerini farklı Uzman ve doktorlara da göstermek ister. Hastalık tanısı kesinleşen kişiye doktorları tarafından bilgilendirme yapılır ve bu bilgilendirmeler şu konuları içermektedir. Muayene şekilleri, tümörün iyi veya kötü huylu olduğu hakkında açıklamalar, nasıl bir cerrahi müdahale uygulanacağı, ameliyat hakkında bilgiler, ameliyat sonrası yoğun bakımda kalınacak süre, hastanede kalınacak toplam süre, ameliyattan sonra oluşabilecek sorunlar ve bu sorunların yaşam kalitesini ne ölçüde etkileyeceği ve ameliyatın mali boyutları hakkında hasta bilgilendirilir.

Beyin tümörü ameliyatı, genel anestezi yapılmaktadır, öncelikle açılacak yerden saçlar tıraş edilir. Hastanın ameliyat sırasında kafası oynamaması için çivili kask takılır. Ameliyat edilecek bölge steril hale getirilir (Temizlenir), ardından kafatası matkap ile kesilerek alını ve saklanır. Beyni çevreleyen zar dokusuna gelinir, bu zar hasar verilmeden kesilir, ardından çok ince ayrıntılar gerektirdiği için mikroskop kullanılarak hasarlı parça alınır ve ameliyat bitiminde yara kapatılarak, işlem tamamlanmış olur.

Tümör ameliyatı sonrası, Ameliyat bittikten sonra uyandırılarak yoğun bakım ünitesine alacaklar sizi. Yoğun bakım teknolojik olarak gelişmiş olduğu ve deneyimli personeller ile gayet katlanılır bir hal almaktadır. Uyandığınızda sizde şaşkınlık yaşayacaksınız, kollarınızda serum, göğsünüzde kalp atımı ölçer bantlar, aletler gibi. İlk gecenizde sizi sık sık uyandıracaklardır, ilk gece uyku problemleri çekeceksiniz. Sakin olmanızda fayda vardır. Fazla hareketli olmayın, sizi arada sırada yürütecekler ve size özel beslenme programı uygulanacaktır.

Tümör ameliyatı sonrası oluşan riskler

Ameliyat sonrası en sık görülen etkenler, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısıdır. Baş ağrısı birkaç gün sürebilir. Halsizlik ise birkaç hafta sürebilir. Beyin ameliyatı sonrası beyin dokusunda kanama olmamasını sağlamaktır. Eğer kanama olayları görülürse hastanın acil ameliyata alınması gerekebilir. Ameliyat sonrası ise yaralı bölgede enfeksiyon oluşabilmektedir, bu enfeksiyonlar ise ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Beyin ödemi diğer bir sorundur, beyin dokusu içerisindeki hücrelerin su miktarının artmasıdır, bu komplikasyon ise steroid kullanılarak çözülebilmektedir. Eğer beyinde toplanan su atılamazsa beyinden karına bir kanal yardımı ile karın boşluğuna boşaltılabilir ve kafa iç basıncı azaltılabilir.

Ameliyatı başarı ile biten hastalar hastaneden taburcu oldukları zaman ailesi ve hasta için bambaşka bir yaşam başlamaktadır. Bu yaşam tarzının nasıl olacağı ameliyattan sonra yapılacak tetkikler sonrası belli olacaktır. Hatanın ameliyat sonrası yaşam tarzını belirleyecek etkenler, hastanın yaşı, tümörün vücuttan çıkarılıp çıkarılmadığı, önceden herhangi bir hastalığının olup olmadığı etkilidir. Ayrıca risk oluşturabilme ihtimali ameliyatın başarılı geçip geçmediğine göre değişmektedir. Başarılı geçen ameliyat sonrası, risk oluşma ihtimali daha azdır. Başarılı geçmeyen ameliyatlarda ameliyat sonrası komplikasyonlar belirmekte. Tümörün bulunduğu bölgeye göre vücutta belli kayıplar oluşabilir. Kısmen felçlik görülebilir, konuşma bozuklukları belirebilir. Hareket kabiliyetlerinde kısıtlama olabilmektedir. Gözde kaymalar yaşanabilir. Kısmen hafıza kayıpları olabilmektedir. Ameliyat olmadan önce araştırılarak daha önce bu ameliyatı defalarca yapmış ve başarılar elde etmiş uzmanlarla temasta olmanızda fayda vardır. Tümör ameliyatı sonrası herhangi bir komplikasyon oluşmuş ise bu gibi komplikasyonlara rehabilitasyon merkezlerinde çözümler arayabilirsiniz.
" } ] }