{ "title": "Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-tumoru-ameliyati-sonrasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:46:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Beyin tümörü ameliyatı sonrası, Beyin tümörü ameliyatı gerçekleştikten sonra hasta ilk olarak uyandırma ünitesine, ardından yoğun bakıma alınır. Yoğun bakım ünitesi çoğu kişi için ürkütücü gelse de gelişen teknolojik imkânlar ve deneyimli personel sayesinde günümüzde oldukça rahat ve katlanılabilir boyutlardadır.

Yoğun bakım ünitesine alınan hasta, uyandığında bulunduğu ortamı kavramaya çalışır. Kolunda serum, idrar sondası, göğüs bölgesinde durumu kontrol etmek için farklı kablolar takılı olur. Ayrıca ameliyat yeri pansuman ile kapatılmıştır. El parmağında kan oksijen seviyesini ölçen kablo takılı olur.

Hastanın bilinci görevli hemşire tarafından sık aralıklarla kontrol edilir. Bu durumda hasta sık sık uyandırılmalıdır. Dolayısı ile hasta ameliyattan sonra gelen ilk geceyi bir nevi uykusuz geçirir. Hasta sakinliğini koruyarak hareket etmemeye özen göstermelidir. Hastanın ameliyat öncesi bilgilendirilmeli yoğun bakım ünitesinde daha raht olmasını sağlayacaktır.

Hasta yoğun bakımda ilk geceyi geçirdikten sonra sağlığına uygun diyete ve yürümeye başlanır. Hastada ilk gün beyin tomografisi çekilir. Tomografi sayesinde hasta odaya alınmadan son kez kontrol edilir. Hasta odaya alındıktan sonra hastanede 3-5 gün arasında kontrol altında tutulur. Kontrol sonrası taburcu edilen hastanın dikişleri 7-10 gün sonra alınır. Hasta taburcu edilirken bazı ilaçlar reçete edilerek ilaçlar hakkında hasta bilgilendirilir.

Beyin Tümörü Ameliyatı Sorası Gelişebilecek Komplikasyonlar

Beyin tümörü ameliyatı sonrası gelişebilecek en yaygın komplikasyonlar, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluktur. Baş ağrısı 1 hafta kadar devam edebilir. Halsizlik hissi ise 1 haftadan daha uzun sürebilir. Beyin tümörü ameliyatı tamamlanırken en önemli nokta beyin dokusunda kanamama olmasına dikkat edilmesidir. Fakat alınan önlemlere rağmen kanama gelişme olasılığı ve hastanın tekrar acil ameliyata alınması söz konusu olabilir.

Enfeksiyon yine beyin tümörü ameliyatı sonrası gelişebilecek komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Yara yerinde, kemik dokusunda ya da beyin dokusunda enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyon tedavisi bazen ilaç ile bazen de cerrahi ile kontrol altına alınabilir.

Beyin ödemi ameliyat sonrasında oluşabilen komplikasyonlarda bir diğeridir. Beyin dokusunda bulunan hücrelerde suyun artması olarak tanımlanabilir. Beyin ödemi bazı ilaçlar ile kontrol edilebilen bir durumdur. Eğer cerrahi gerekiyorsa beyindeki ödem bazı aletler yardımı ile karın boşluğuna yönlendirilerek basıncın azalması sağlanabilir.

Tümörün büyüklüğü, bulunduğu alan ve cerrahinin yol açtığı etki kol ve bacakta güç kaybı, bilinç bozukluğu, konuşma ve görme problemleri gerçekleşebilir. Bu tür komplikasyonlar ameliyat öncesi detaylı inceleme sayesinde az çok tahmin edilebilir. Oluşan problemler zamanla azalarak belli bir süre sonra ortadan kalkabilir. Fakat bazı durumlarda sorunlar kalıcı olabilir.

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası Yaşam

Beyin tümörü ameliyatı olan hastanın ameliyatı başarıyla gerçekleşmişse hastaneden taburcu edildiğinde hem aileyi hem de hastayı bambaşka bir yaşam bekler. Hastanın yaşı, tümörün tamamen alınıp alınmadığı, destek tedavinin gerekliliği ameliyat sonrasında yaşamı önemli ölçüde etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Hastaya gerekiyorsa psikolojik destek verilebilir.

Ayrıca ameliyat sonrası hastada inme, yatağa bağımlılık ve işlev bozukluğu görülebilir. Bu tür sorunların oluşma riski her zaman var olsa da görülme olasılığı oldukça düşüktür. Ölüm riski ise beyin tümörü ameliyatı sonrası oldukça nadir bir durumdur.
" } ] }