{ "title": "Beyin Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-tumoru-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 05:38:23", "author": "nimet öğüt", "article": [ { "article": "
Beyin tümörü ameliyatı, kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yapması ve kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtiler gösterdiği zaman ameliyat söz konusu olabilir. Tümörler ameliyatla alınabileceği gibi ışınlada alınabilir. Beyin tümörleri genellikle birincil ve ikincil olarak sınıflandırılır ve bunlar genellikle vücudun herhangi bir yerinde başlayıp beyne metastaz yapanlar ve beyinde oluşanlardır. Beyin tümörü genellikle beyaz ırkta ve erkeklerde daha çok rastlanılır. Beyin tümörlerinin tedavisi cerrahidir. İster iyi huylu ister kötü huylu olsun, tüm tümörler cerrahi olarak tedavi edilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi tedavi de mümkün olmayabilir. Tümörün türü, derecesi, beyindeki pozisyonu beyin tümörü ameliyatlarında oldukça önemlidir.

Tümör beynin çok hassas olan bazı bölgelerinde yerleşmişse bu bölgeler dokunmak hayati tehlike yarattığından tümör yerinde bırakılabilir. Bu durumlarda sadece ışın ve kemoterapi tedavisi uygulaması yapılabilir. Beyin tümörleri iki çeşide ayrılır. İyi huylu tümörler, yavaş üreme hızına sahiptirler. Ayrıca beyin dokusundan kolaylıkla ayrılabilirler ve tümüne yakını cerrahi yöntemle çıkarılabilir. Çevrelerindeki beyin dokusunun içinde yayılım göstermezler. Ancak kitle etkisiyle bası yaparak, ilgili organda çeşitli ve bazen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. İyi huylu beyin tümörleri kısmen de olsa, kötü huylu tümöre neden olabilirler. Kötü huylu tümörler ise hızlı üreme hızına sahip ve çapı olarak da hızla büyürler ve sağlıklı dokunun içine sızarlar. Kanser hücreleri içerirler. Beyin tümörü ameliyatlarında tümör miktarı ne kadar az ise hastaya o kadar yarar sağlayacaktır. Nadiren de olsa bazen omuriliğe hatta diğer organlara da yayılabilirler. Bu duruma metastaz denilir. Beyin tümörünün bir kısmının alınması, tümörün gelişimini yavaşlatabilir ve belirtilerin kontrol alınmasına yardımcı olabilir. Tümörün bir kısmının alınması radyoterapi ve kemoterapi gibi diğer kanser tedavilerinin daha fazla işe yaramasına yardımcı olabilmektedir. Beyin tümörleri büyüyerek çevresindeki sinirlere ya da dokulara bası yapabilir. Bu da bası yaptığı yere göre değişik belirtilere neden olabilir.

Beyin Tümörlerinin belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler beyin tümörünün dışında birçok başka nedenden dolayı da ortaya çıkabilir. Yani bu belirtilerin bulunması halinde kesinlikle beyin tümörü anlamına gelmez. Bu belirtilerin herhangi birinin bulunması halinde en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiği anlamına gelmez.

Beyin tümörü ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar; uyanan hastada en sık rastlanılan şikâyet baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluktur. Baş ağrısı birkaç gün sürebilir. Hastanın halsizlik süreci ise daha fazla sürebilir. Beyin ameliyatları sonlanırken en önemli aşamalardan biri de beyin dokusunda kanama olmamasını sağlanmasıdır. Ancak tüm gösterilen özen ve dikkate rağmen ameliyat sonrası kanama nedeniyle hasta yeniden acil şartlar da ameliyata alınabilir. Enfeksiyon sorunu ise yara yerinde, kafa tasını oluşturan kemik dokuda ve beyin dokusunda oluşabilir. Bu durumda da ilaç tedavisi ve cerrahi durum oluşabilir.
" } ] }