{ "title": "Beyin Tümörü Baş Ağrısı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-tumoru-bas-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:41:25", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "Beyin tümörü baş ağrısı, Kafadaki olağan hücrelerin anormalleşerek büyümesi sonucunda iyi huylu veya kötü huylu olarak tabakalaşan yapılar beyin tümörleri olarak adlandırılmaktadır. Beyin tümörleri yeni doğan çocuklar da olmak üzere bütün yaş dönemlerinde rastlanır. Orta yaş sonrası bilhassa kanserli beyi tümörü hastaların büyük bir bölümünde kanserin yayılması sunucunda hastalık baş edilmez duruma gelmektedir. Meydana gelen kitle beyin için de basıncın artmasına neden olarak beyin sürekli baskı yapmaya başlamaktadır ve birkaç negatif semptom gözükmektedir. Beyin tümörlerinin erken teşhisi edilmesi çok kez hastanın hayatını ve yaşamasını sağlamaktadır. Beyin baskı altında olağan yapısını kaybederek fonksiyonunu yerine getiremez hale gelir ve bazı belirtiler söz konusu olabilir bunlardan en belirgini şiddetli baş ağrılarıdır.
Baş ağrısı beyninde tümör olan kişilerin ancak yüzde altmışında baş ağrısı olarak görülmektedir. Hastalarımız ağrının son 1 kaç ayda ortaya çıktığını ve günbegün şiddetlendiğini söylemektedirler. Anlıya canız baş ağrısı kişinin ve hastalığın devrelerine göre ağrı şiddetini artırmaktadır. Bu ağrıların tümörden yoksa başka bir etkiden mi kaynaklığını ancak hastaneye gidip test yaptırdığınızda anlayabilirsiniz her başı ağrıyan beyin tümörü değildir. Baş ağrısı ve bulantı, kusma ile bulunması sebebiyle özellikle birkaç gün veya haftadır mevcut durum devam ediyorsa olması önemlidir. Fakat burada baş ağrısı ve bulantının uzun zamandır mevcut olması migren ağrısıyla karıştırmamalıdır daha önceden söylediğim gibidir. Çift görme veya görme bulanıklığının yaşanması baş ağrısı ile veya baş ağrısı olmaksızın meydana gelen bulanık görme, çift görmenin artması beyin tümörlerinin ilk belirtilerindendir.

Kol ve bacakta kuvvetsiz son dönemlerde ortaya çıkan vücudun sağ veya sol yarısında uyuşmalar meydana gelmektedir ellerde kuvvetsizlik, uyuşukluk, sakarlıklar görülmektedir. Yürürken dengesizlikler meydan gelebilir bu da beyincik tümörünün belirtisi olabilmektedir. Baş ağrısı ve tümör Konuşma bozukluğuna neden olmaktadır ve konuşamama, anlama zorluğu, konuşurken söylemek istediğinin tam tersi bir cümle söylemesi veya yanlış ifadeleri ya da peltekleşerek konuşması beyin tümörlerinin sebeplerindendir. Beyin tümörüne sebep olabilecek sara nöbetleri kişi bilinç kaybı uğrayarak istem dışı gerilmeler, panik atak biçimin de kişi kendini olumsuz hissetmesi bir epilepsi değimiz belirtilere benzer belirtiler verir. Bilhassa yirmi yaş sonrası meydana gelen bu tarz krizler aksi doğrulana denk beyin tümörüne bağlı doğduğu düşünülerek araştırılmaktadır.

Beyin tümörlerinin sınıflandırılması; Hipofiz ve hormon salgılayarak sinirlere baskı yaparak hastalığa yakalanan kişi de görme bozukluğuna neden olmaktadır. Belirtileri vücudun bazı bölgelerinde değişmelerin yaşanmasıdır. Menengiomlar en büyük belirtisi tahammül edilemeyecek derecede kişinin başının ağrıması ve insanın sürekli olarak sıçrama krizlerine girmesidir. Beyin zarı tümörü kişinin işitme duyusunu tamamen alt üst etmektedir.
Beyin dokusuna ait tümörler bu tümörler kötü olup ameliyat olunup alınsa bile yeniden ürer ve kişinin ölümüyle sonuçlanmaktadır. Yani kötü huylu tümördür. Kısacası bu beyi tümörünün en büyük belirtisi şiddetli baş ağrıları ve denge kayıplarıdır kişi eğer bu belirtilerin %50'sine bile rastlıyorsa hemen hastaneye gidip bir an önce tedavisini yaptırmak zorundadır. Aksi taktirde geçen her süre kişinin yaşamından 1 gün daha almaktadır.
" } ] }