{ "title": "Beyin Tümörü Çeşitleri", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Tumoru-Cesitleri-45.jpg", "date": "19.01.2024 00:20:28", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Beyin tümörü çeşitleri; Beyin iki kısma ayrılarak birincil kısmı primary ve ikinci kısmı ise secondary diye adlandırılmaktadır. Beyinin birincil kısmında meydana gelen tümör kötü huylu olan, kısaca iyi huylu olmayan tümör ve kanserli tümörler olmaktadır. Beyinin ikincil kısmında oluşan tümörler ise insan vücudunda başka organlarında belirip beyine sıçraması ile oluşur. Beyin tümörü çeşitleri olduğu gibi ayrıcaher yaşta insanda görülebilmektedir. Beyinde meydana gelen bu tümörlerin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Belirtileri tümörün beyinde hangi kısımda bulunduğuna bağlı olarak ve büyüklüğüne göre değişmektedir. En sık rastlanan beyin tümörünün belirtileri ise bacak ve kollarda uyuşma, baş ağrısı, denge sorunu ve hafıza sorunu yaşamaktadırlar.

Beyin tümörü çeşitleri

Normal bir şekilde beyin fonksiyonu yok olan ve yaşlanan beyin hücreleri ölmeye başlar ve zamanla yerini yeni hücreler alır. Bazen de tam tersi olabilir vücut ihtiyaç duymamasına rağmen yeni hücreler üreterek diğer ölmesi gereken hücrede ölme olayı gerçekleşmez ve yaşamaya devam eder. Beyinde ölmeyen hücreler zamanla daha da çoğalmaya başlar ve bu nedenle bir doku oluşturarak tümör gelişir. Beyin birincil kısmında tümöre neden olan bu hücreler habis yani kanserli beyin tümörü ya da iyi huylu olur. İyi huylu olan kanserli hücreler oluşmaz ama beyin gibi hassas bir bölümde bulundukları için tehlike oluşturabilirler.

İyi huylu beyin tümörleri: Beyinde kanserli olmayan tümörler belirgin bir şekilde görülebilir. Bu tümörlerin belirgin bir sınırı bulunmamaktadır. Genel olarak beyin tümörü çeşitleri içerinde kıyasla çevrelerinde bulunan dokulara sıçrayıp, dağılmazlar. Cerrahi müdahale ile bu tümör alınır. Nadiren de olsa tekrar oluşma riski bulunmaktadır. Ayrıca vücudun diğer kısımları sıçrama ve dağılma ihtimalleri yoktur. Bu tümörler kanserli olmasa da iyi huylu da olsalar tehlikeleri belirli bir büyüklüğe ulaştığında beyinin hassas bölümlerine baskı yapar. Bu nedenden dolayı da ciddi sağlık sorunları oluşur. Bazen de iyi huylu beyin tümörünün zamanla kanserli beyin tümörlerine dönüşme ihtimali bulunur.

Kötü huylu beyin tümörü: Kanserli hücrelerden meydana gelen kötü huylu beyin tümörüdür. Genellikle vücutta bulunan kanserli hücrelerden beyine sıçrar. Bu tümörler iyi huylu tümörlere göre daha hızlı büyürler ve beyinin dokusunda zarar meydana getirirler. Kötü huylu bu tümörlerde bulunana kanserli hücreler tümörden ayrılarak beyin diğer kısımlarına ve omuriliğe ulaşabilir.

Beyin tümörü çeşitleri derecesi

Beyinde bulunan tümörlere neden olan hücrelerin şekillerine göre derecelendirilir.

1. Derece beyin tümörü: bu tümörlerin yapısı beyinle aynı olmaktadır. İyi huyludurlar ve yavaş ilerlerler.

2. Derece beyin tümörü: bu beyin tümörleri normal beyin hücrelerine benzemektedir. Kötü huylu bir beyin tümör çeşitlerindendir.

3. Derece beyin tümörü: bu tümör çeşidinin hücre şekilleri normal beyin hücrelerine göre farklıdır. Hızlı büyürler ve kötü huylu tümördür.

4. Derece beyin tümörü: Normal beyin hücrelerine göre bu tümör hücrelerin yapısı da farklıdır. Kötü huylu tümörler grubundandır. Bu tarz hücrelerden meydana gelen tümörlerde hızlı büyüme sağlamaktadır. Derecesi düşük olan tümör zaman ile derecesini yükselterek yüksek dereceli beyin tümörü çeşitleri olarak kendini dönüştürebilir. Bu olay ise beyin tümörü taşıyan yetişkin kişilerde çocuklara oranla daha sık rastlanmaktadır.
" } ] }