{ "title": "Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-tumoru-nasil-anlasilir.jpg", "date": "21.01.2024 05:49:30", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Beyin tümörü nasıl anlaşılır, tümör insan vücudunda olmaması gereken yerde oluşan bir doku ya da herhangi bir dokunun olması gereken yerde kontrolsüz büyümesidir. Bu bakışla insan vücudunda aslında çok korkmadığımız bir yağ bezesi de tümör kavramı içindedir. Sonuç olarak her tümör öldürücü değildir. Sadece beyin dokusunun bir istisnası vardır. Beyin kafatası içinde kapalı bir odada yer aldığından iyi huylu tümörlerde, baskı sonucu öldürücü olabilirler. Bu sebeple beyin tümörü demek ölüm demek değildir, ancak doğru müdahale ve doğru zamanla bunu engellemek mümkündür. Bulundukları bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre belirtiler verirler. Ancak kafa içinde yer kaplayan lezyonlar bütün vakalarda olduğu gibi öncelikle kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtileri gösterirler. Tümör düzensiz bir şekilde büyümeye devam eder ve genişleme, büyüme imkânı olmayan kafatası içerisinde simetrik olarak yerleşmiştir. Her iki tarafta düzenli sınırlarla ayrılmıştır. Bu normal yapıya giren herhangi bir yer kaplayan oluşum, simetrik yapıyı bozacak ve beyin üzerine baskı yapacaktır. Beyin tümörlerinin erkenden teşhis edilebilmesi çoğu kez hastanın hayatını ve yaşam kalitesini etkilemektedir.

Beyin tümörleri yeni doğan çocuklar dahil olmak üzere tüm yaş dönemlerinde görülebilirler. Orta yaş sonrası özellikle kanserli hastaların büyük bölümünde kanserin yayılması ile beyinde tümör ortaya çıkabilir.

Beyin tümörleri nasıl anlaşılır?

Beyin tümörlerinin belirtileri; Baş ağrısı, beyinde tümör olan hastalıkların ancak yüzde 60'ında baş ağrısı görülür. Bulantı kusma, baş ağrısı ile bulunması ve özellikle birkaç gün ya da haftadır mevcut olması önemlidir. Ancak burada baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir var olması migren belirtisi olarak da düşünebilir. Çift görme ve görme bulanıklığı, baş ağrısı ile veya baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan çift görme, bulanık görme, görmenin azalması beyin tümörlerinin ilk belirtisidir. Kol ve bacakta kuvvetsizlik, beceriksizlik, dengesizlik, son zamanlarda ortaya çıkan vücudun sağ ya da sol yarısında uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, uyuşukluk görülebilir. Yürürken sarhoşvari yürüme ve dengesizlik bir beyincik tümörünün belirtisi olabilir. Konuşma bozukluğu, konuşamama, anlama güçlüğü, konuşurken yanlış kelime ifadeleri ya da sarhoşvari konuşma keza beyin tümörlerinin ilk bulgusu olabilir. Sara nöbetleri (Epilepsi), bilinç kaybı olarak ya da olmaksızın istem dışı kasılmalar, panik atak tarzında kendini kötü hissetme bir epilepsi çeşidi olabilir. Özellikle 20 yaş sonrası ortaya çıkan bu tarz nöbetler aksi ispatlanana kadar beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülerek araştırılmalıdır.

Beyin tümörünün erken belirtileri: Bunlar son zamanlarda artan, daha öncekilerden farklı baş ağrısı, görme azalması, işitme ve koku hissinin azalması ya da kaybı, kafa tasında ortaya çıkan şişlik, sık sık bayılmalar beyin tümörü belirtisi olabilir. Küçük boyutlarda erkenden teşhis edilen tümörlerde hasta tedavisinde çok daha iyi sonuç alınabilecekken büyük boyuta ulaşmış tümörlerin tedavisi daha zor ve tehlikeli olabilmektedir. Her baş ağrısı beyin tümörünü işaret etmez. Beyin tümörünün ilk işareti baş ağrısı değildir. Baş ağrısının uzun süredir var olması ilk etapta migreni düşündürür. Ancak beynin kendisi ağrıya hassas bir organ olmadığından beyinde gelişen bir tümör belirli bir büyüklüğe erişene kadar pek baş ağrısına sebep olmaz. Özellikle büyüme hızı fazla tümörlerde baş ağrısı görülürken, yavaş gelişen beyin tümörlerinde beyin geriye çekilerek tümöre yer açabilir bu şeklide çok büyük boyutlarda dahi baş ağrısı hastada görülmeyebilir.
" } ] }