{ "title": "Beyin Yanılmaları", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-yanilmalari.jpg", "date": "18.01.2024 23:35:25", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Beyin yanılmaları denilen olay duyu organlarımız ile ilgilidir. Çünkü beyin duyu organlarından gelen verilerin işlenerek elde edilen sonuca göre verilecek olan tepkiyi belirler. Bu neden ile en çok gözlerde oluşan yanlış duyumlar yanıltıcı tepkilerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak yayınlanmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır.

Gözlerden kaynaklanan yanılmalar en büyük çokluğa sahiptir. Çünkü gözler beynin dış dünyaya açıldığı pencerelere benzetilmektedir. Örneğin görme kaynaklı meydana gelen yanılmalar nedeni ile bazı cisimler bizlere gerçekte olduklarından daha farklı görünebilmektedirler. Cisimleri gerçekte oldukları değil de olduklarından daha büyük ya da olduklarından daha küçük görmek, düz ya da eğri olan çizgileri olduklarından farklı görmek, birbirleri aynı boyda olan çizgiler farklı boydaymış gibi görmek ve benzeri daha birçok durum görme ile ilgili yanılmalardan dolayı oluşmaktadır. Kısaca \"gözlerin aldanması\" olarak isimlendirilen durum gözlerin yanlış görmesi ile ilgili değildir. Gözler görüntüledikleri cisimleri objektif gibi aynen beyine iletirler. Bu aşamadan sonra beyin işlenmek üzere iletilmiş görüntüyü olduğu gibi değil de kabul edilir bir şekilde işlemeyi uygun bulmaktadır ve sonuç olarak ortaya yanıltıcı görüntüler çıkmaktadır. Bu sonucun ortaya çıkmasının nedeni olarak, gözlerin görüntüsünü iletmiş oldukları cismin daha önceki benzer durumları sonucu elde edilmiş olan verilerin tekrar kullanılmaya çalışılması olarak açıklanmaktadır. Yani beyin verileri işlerken daha hızlı sonuç elde etmek için önceden benzer durumlardan elde edilmiş olan verileri kullanması yanılmalar olmasına neden olmaktadır. Beynin bu fonksiyonu bilgisayarlara benzer biçimde işlemektedir diyebiliriz. Bu durum bizlere beynin neden yanıldığı konusunun açıklamasını yapmaktadır.

Mesela dümdüz ve önümüz boş bir yolda ilerler iken bulunduğumuz noktadan ileri doğru bakınca sanki yol çok ileride daralıyormuş gibi görürüz. Oysa gerçekte yol hep aynı genişliktedir ama biz yolun kendisini, etraftaki direkleri vs. Daha küçükmüş gibi görürüz. Göz aldanmasının değişik bir şekli, güneşin ortalığı yakıp kavurduğu kum çöllerindeki seraplardır. Ancak, burada fiziksel bir olay da işe karışmıştır. Serap fotoğrafı çekilebilir ve bunun ışık kırılmasından meydana geldiği görülür. Büyüteçler ve düz aynalarda gördüğümüz görüntüler bir bakıma göz aldanması diye kabul edilebilir. Çünkü görüntüler, gerçekte görüldükleri yerde değildir. Başka bir yanılma uzunlamasına çizgili bir elbise giyen kişiyi enlemesine çizgileri olan kıyafet giymiş bir kimseye göre daha uzun boylu ve daha zayıfmış gibi görmemizdir. Daha önce belirtildiği gibi gözler verileri oldukları gibi değiştirmeden beyine iletiler ama beyin daha önceden elde edilmiş olan verileri kıyaslama için kullanınca ortaya bu tür yanılmalar çıkmaktadır.
" } ] }