{ "title": "Beyin Zarı İltihabı", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-zari-iltihabi.jpg", "date": "22.01.2024 01:45:11", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "
Beyin zarı iltihabı, menenjit belli bir hastalık değildir, menenjit denilen beyin zarının iltihaplanmasının genel adıdır. Menenjite neden olan değişik virüsler varsa da genellikle pnömokok, satfılokok veya streptokok gibi mikroorganizmalar menenjitin başlıca nedenidir. Serebrospinal humma da denilen salgın menenjit, Adına menengekok denen bir mikrobun yol açtığı bir menenjit türüdür. Bu hastalık seyrek vakalar halinde görüldüğü gibi salgın biçimde de yayılabilir. Salgın menenjit bu hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi ya da hapşırması yoluyla mikroplu zerrecikleri ile temas edilmesiyle damlacık enfeksiyonu biçiminde yayılmaktadır. Kesin teşhis ancak lomber ponksiyonla alınan omurilik sıvısında cerahat hücrelerinin bulunması ile konur. Daha çok çocuk ve gençleri yakalayan bu hastalık kuş aylarında ve ilkbaharda daha çok görülür.

Epidemik menenjite aşırı kalabalık ve sağlığa aykırı yerleşmelerde daha sık rastlanmaktadır. Kuluçka dönemi yani mikrobun vücuda girmesinde, belirtilerin görülmesi için geçen zaman 3-7 gündür. Menenjitin başlangıcı anidir ve birçok bakımdan normal üşütmeye, soğuk algınlığına benzer. Ateş, üşüme, baş ağrısı, boyunda, kol ve bacaklarda ağrı, kusma ve halsizlik vardır. Boyunda peteşiler görülür. Menenjitin en karakteristik belirtilerinden biri boyun tutulması yani ense sertliğidir. Otuz altı saat içinde başlar ve başın hareketleri son derece ağrı verici olur. Doktorlar bu bulguya kerning belirtisi derler. Menenjite yakalanan kişi gürültü ve ışıktan etkilenir, yüzü solgundur veya morarmıştır. Tüberküloz ve hemofılus enfluenza mikroplarının neden olduğu menenjitler de bu isimlerle anılır ve beyin omurilik sıvısının incelenmesi sonucunda ayırıcı teşhis ve tedavi yapılır.

Menenjit için modern tıp tedavileri: Bakteriyel menenjit vakaları damara doğrudan verilen antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir. Çocuğunuzun su kaybına uğramaması için serum gerekebilir. Viral menenjit için uygulanan belirli bir tedavi şekli yoktur. Bu hastalık genellikle istirahat, bol sıvı tüketimi ve ağrı kesicilerle tedavi edilir. Nadiren de olsa antiviral hapların kullanılması gerekebilir. Çocuklar menenjite karşı aşılanabilir.

Doğal sağlık tedavileri: Menenjit vakaları acil vakalardandır. Doğal tedaviler ne kadar güçlü ve faydalı olursa olsun, modern tıp tedavilerinin önemi asla yadsınamaz.

Modern tıp ilaçlarının yanı sıra doktorunuza danışarak kullanabileceğiniz doğal sağlık tedavilerini şu şekilde sıralayabiliriz
" } ] }