{ "title": "Beyin Zarı Kanaması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Zari-Kanamasi-59.jpg", "date": "21.01.2024 20:27:55", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Beyin Zarı Kanaması, Beyin zarı kanamasında beynin alt kısmında bulunan büyük atar damarlarından herhangi birinde yırtık olması ile meydana gelir. Bu durumda akan kan beynin bütün çevresine ve omurilik sıvısının içine kadar ulaşabilir. Kanamanın genel nedeni beynin içinde var olan bir damarın yırtılmasıdır. Bu damarın duvarları incedir, bu nedenle yırtılmaya çok meyillidir. Bu tür damarlar bazı insanlarda vardır bazılarında ise yoktur. Bu tür damarların beyinde neden olduğunun sebebi halen belirlenmiş değildir. Bazı insanlarda doğduğu andan itibaren vardır ve bazı insanlarda bu damar hayatları boyu yırtılmazlar. Bu kanamanın sonuçları genel olarak çok ciddi durumlar doğurur. Bu kanamayı geçiren insanlar genelde tedavi edilemez ve sonuç olarak ex olurlar.

Bu kanamalar çok nadir görülen bir kanama çeşididir. İnsanlara inmelerin meydana gelmesinin ana nedenlerinden biridir. 20-65 yaşları arası yaş grubundaki insanlarda görülür. Erkeklere oranla kadınlarda daha çok rastlanmaktadır. Beyin zarı kanaması her zaman atardamar yırtılmalarından meydana gelmeyebilir. Bu tip kanamalar kendiliğinden olabilir ve genellikle beyindeki boşluklarda görülürler. Bu tip zar kanamalarının iyileşme şansı çok yüksektir. Bu kanamaların toplardamarda meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Beyin zarı Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla ani olarak başlayan baş ağrısı olarak belirtilmektedir. Bu baş ağrısı insanlar tarafından bugüne kadar hiç bu kadar ağrımadı şeklinde ifade edilmektedir. Bütün kafaya yayılan ağrı genellikle başın arka kısmında daha şiddetli hissedilir. Bulantı ve kusma gibi şikâyetler baş ağrısına eşlik edebilir. Bilinç kaybı, dikkatte azalma, gözlerde bulanıklık ve giderek komaya giden bir belirti göstermektedir. Görmede bozukluk, çift görme veya gözlerde ani görme kaybı da ortaya çıkabilir. Boyun ve sırt ağrıları olabilir. Vücudumuzun herhangi bir bölgesini hareket ettiremeyebiliriz. Kişisel bozukluklar, kafa karışıklığı ve aşırı sinir olarak belirti gösterebilir.

Beyin Zarı Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavinin amacı kanamanın sebebini ortadan kaldırmak ve istenmeyen durumların gelişmesini engellemektir. Hasta eğer bilincini tamamen kaybetti ise uygun pozisyona alınmalı hava yolu açık tutulmalı ve yaşam desteği sağlanmalıdır. Geriye kalan tıbbi bir müdahale olup kafa içine yapılan basıncı azaltılmasını sağlamaktır. Kişinin bilinci açık ise kesinlikle hareket etmesi önlemeli ve olası bir duruma karşı müşahede altına alınmalıdır. Bu zaman zarfında kafa içi basıncını artıracak herhangi bir faaliyet yapılmamalıdır. Bu faaliyetler baş aşağı eğilmek ve aniden pozisyon değiştirmek olarak nitelendirilmektedir. Kesinlikle hastayı sinir strese sokacak durumlardan uzak tutulması ve nefesini rahat alacağı bir ortam sağlanmalıdır.
" } ] }