{ "title": "Beyin Zarı Yırtılması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/beyin-zari-yirtilmasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:36:33", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Beyin zarı yırtılması, beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya bir balonlaşma çıkar. Bu durum daha çok damarların çatallanma bölümlerinde görülür. Bu balonlaşan yapı normal damarlara göre çok ince ve dayanıksızdır ve bundan dolayı yırtılmalar meydana gelir. Bu duruma beyin anevrizması da denir. Anevrizmalar doğuştan gelen damar bozukluğu sebebiyle olur ya da yüksek tansiyon, damar sertliği veya kafa travması sonrası meydana gelir.

Beyin zarı yırtılması, beyin zarının yırtıldığını anlayacağımız bazı durumlar vardır. Bu zar yırtıldığında, başın herhangi bölgesinde sürekli ve şiddetli ağrılar meydana gelir. Bulantı ve kusmalar olur. Baş dönmesi, bulanık görme veya görememe olabilir. Ensede şişlik meydana gelir. Halsizlik ve uyku hali oluşur. Beyin zarı yırtılınca beyin omurilik sıvısı bu zardan dışarı çıkar. Bu zarların içerisinde dolaşan berrak bir sıvıdır. Beyin omurilik sıvısının dolaşımda olduğu alanların dışına çıkması tehlikelere yol açabilir. Bu sıvının buran kaçması menenjite ve beyinde apselerin oluşmasına sebep olur. Beyin zarının yırtılması ve beyin omurilik sıvısının dışarı çıkması, bir kaza geçirmenin ardından olabilir.

Burun veya beyin ameliyatları sırasında veya sonrasında olabilir. Beyinde bulunan bir tümör sebep olabilir. Beyin zarı yırtıldığında burunda genellikle tek taraflı olarak saydam bir sıvı gelir. Bu sıvının beyin zarı yırtılması sonucu çıkan beyin omurilik sıvısı olup olmadığını anlamak için bazı testler yapılmalıdır. Beyin tomografisi veya filmde çekilebilir. Bu sıvının durması için beyin zarındaki yırtığın kapatılması, onarılması gerekir. Bu onarımlar genellikle endoskopi yöntemi ile yapılır. Bu yöntemde burun deliklerinden girerek onarma işlemi yapılır ve hiçbir iz kalmaz. Eğer zardaki yırtılma büyük ise vücudun herhangi bir başka bölgesinden doku almak gerekir. Bu doku yardımı ile onarım sağlanır. Onarım sağlanıp ameliyat sonlanınca hastanın burnunda bir hafta kalması gereken tamponlar yerleştirilir. Bir hafta sonra onarım gerçekleşir ve tamponlar çıkarılır. Bu ameliyatlar genellikle olumlu sonuçlanır.
" } ] }