{ "title": "Beyin Zarları", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyin-Zarlari-83.jpg", "date": "19.01.2024 03:25:00", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Beyin Zarları,(Meninks) görevi beynin ve omuriliğin korunması adına rol alır. Beyin zarları üç ana tabakadan oluşmaktadır. Bunlar; en dış tabaka olan duramater (Sert zar), orta tabaka olan araknoid (Örümceksi zar) ve iç tabaka olan pia mater (İnce zar) olarak bilinir. Bu üç katmanlı olan zarsı kılıf insan da beyni ve omuriliği sarmaktadır. Beyin omurilik sıvısı denilen sıvı, arknoid (Örümceksi zar) ve pia meter (İnce zar) arasındaki boşluğu doldurma ile görevlidir. Merkezi sinir sisteminin korunması görevini de beyin zarları ve beyin omurilik sıvısı üstlenmektedir.

Beynin zarının katmanlarını oluşturan zarların en dışta bulunan ve kalın, sağlam ve yoğun lifli olan bir dokudan oluşan en sert olan zar ise dura materdir. Bu zarın iç yüzeyi diğer iki zar katmanında olduğu gibi yassı ve çokgen hücrelerle kaplıdır. Diğer iki zardan daha çok karmaşık bir yapıya sahiplerdir. Temel görevi arkonoid zarını korumak ve sarmak olan çeşitli işlevleri üstlenebilen bir zardır. Dura materin kafatası içerisinde kalan bölümü, beyin dokularından aldığı kanı kalbe taşıyan toplardamar kanallarını çevreler ve destekler. Ara bölme denilen çok sayıda çıkıntı ile beyine destek olurlar.

Araknoid, pia mater ve dura mater arasında bulunmakta olan ve pia materi saran bu zarlar son derece ince, saydamlardır ve kolay örselenebilen bir yapıya sahiplerdir. Lifli dokulardan meydana gelmiş olan ve sıvıyı geçirmeyen yassı çokgen hücreler ile oluşmuş bir katman ile kaplıdır. Araknoid pia mater ve benzeri beyin yüzeyindeki tüm girinti ve çıkıntıları işlemez. Araknoid sinir sistemi ile duvarları ortasında bazı zamanlar dar, bazı zamanlar geniş boşluklar halinde bulunan bol bir torbaya benzetilebilmektedir.

Pia mater, beyine en yakın ve doğrudan beyin ve omurilik yüzeyine temas edebilen, bu yapılara sıkıca sarılmış iç örtüdür ve diğer katmanlar gibi pia mater de çok lifli dokudan yapılmış, çok ince bir yapıdadır. Sıvı geçirmeyen yassı çokgen hücrelerden oluşmuş bir katman ile kaplıdır. Beyine ve omuriliğe giden kan damarları pia materden geçmektedir. Pia mater bu damarlar ile beyinin iç kısımlarına doğru ilerler ve kan damarlarıyla arasında küçük bir boşluk oluşturarak sinir dokularına sıkıca yapışmaktadır.

Beyin ve omuriliği, pia mater en ince girintilerine kadar sarmaktadır. Araknoid, girintilerin üzerinden atlar ve araknoid ile pia mater arasında boşluklar bırakır. Bu boşluklara Subaraknoid Boşluk denilir. Dura mater ile araknoid arasında olan boşluğa Subdural Boşluk ve Dura mater ile kafatası ortasındaki boşluğa ise Epidural Boşluk adı verilmiştir.
" } ] }