{ "title": "Beyinde Kist", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Beyinde-Kist-52.gif", "date": "19.01.2024 23:33:49", "author": "şeyda ağtürk", "article": [ { "article": "Beyinde Kist; beyin ve omuriliğinin çevresinde bir zar bulunmaktadır. Bu zar mikroskopla bakıldığında örümcek ağına benzemektedir. Bu yüzden zara araknoid adı verilmektedir. Araknoid kistler beyin omurilik sıvısına benzeyen sıvıları içinde barındıran kistlerden oluşmaktadır. Bunun bir nedeni olarak da beyin ve omurilik zarları ayrı ayrıdır. Zarların içerisinin sıvıyla dolması sonucunda kistler meydana çıkmaktadır. Bu kistler her yaşta insanda görülebilen kistlerdir.

Yapılan araştırmalara göre kistlerin çocuklarda oluşması daha fazladır. Bu kistler daha çok bebeklerin yeni doğduğunda görüldüğü gibi, geçirilen bir travma ya da kanama sonrasında oluşabilir. Beyinde oluşan kistlerin bazılarının içi katı da olabilir. Beyin kistlerinin çoğu, zararlı olmamaktadır. Beyin kistinin hangi tarafta olacağı çok önemlidir. Genellikle bir zararı olmadığından, tespit edilmesi çok zor olmaktadır. Eğer kistler büyüme yaparsa o zaman çok tehlikeli olacaktır. Beynin bulunduğu bölgeye aşırı bir baskı yapacağından, beynin olduğu bölgedeki bölümün görevini yerine getirmemesine neden olacaktır. Baş ağrısı olacaktır. Çok rastlanmış olmasa bile bazı hastalarda epilepsi nöbetine neden olduğu görülmüştür.

Beyinde Kist Belirtileri; Yeni doğan bebeklerde de görülebileceği gibi bütün yaş grubunda görülmektedir. Devamlı baş ağrısı çekenlerin %60 bölümü beyin kisti olmaktadır. Hastaların çoğunda hiçbir şikâyet olmazken, bazı hastaların çok şiddetli ağrıları olmaktadır. Bunun nedeni beyin kistinin olduğu yerdir. Kistin büyümesi, omurilik sıvısının tek yönlü akımına neden olacak. Beyin kisti erkeklerde daha çok görülmektedir. Beynin sol bölümünde daha sık görülüyor. Yetişkin bir kişide birçok belirtiler görülmekte. Çok şiddetli baş ağrıları, epilepsi krizi sonucunda sıklıkla nöbet geçirilmesi. Mide bulantısı bazen de kusma, hastanın farkında olmadan dengesiz yürümesi, hissetme sorunları yaşarlar. Bazı insanlarda psikolojik bozukluklar görülebilmekte. Bebeklerde ve çocuklarda çok daha farklı belirtiler göstermektedir. Gelişimini tam tamamlayamadığından, kafa tasının biçimsiz olarak büyümesi, şekil bozuklukları, çocukların ergenliğe zamanından önce girmesi, gelişimlerinin durmasına, zamanla da gerilemesi.

Beyinde Kist Tedavisi: Beyinde bulunan kistler kimi zaman bir belirti vermediğinden hastada şikâyet olmadığı için uzun yıllar boyunca bilinmediği için beyinde kalacaktır. Beyin tomografisi veya MR çekilmesi sonucunda görülmekte. Herhangi bir şikâyet sonucunda teşhis konulan beyin kisti ameliyat edilerek alınması gerekmektedir. Ameliyat gereken ama alınmayan kistlerin daha çok büyümesi sonucunda hasta hayatını tehlikeye atacaktır. Ameliyat iki çeşit yapılmaktadır. İlk olarak şant ameliyatı olmaktadır. Şantın bir ucu beyinde bulunan kistin içene yerleştirilmekte. Şantın diğer ucu ise karın içerisinde cilt altına yerleştirilen bir tüpe bağlıdır. Bu tüp karının içinde ilerleyen bir tüptür. Beyin kistinin içinde oluşmuş sıvının bu tüpe boşalarak kuruması sağlamaktadır. Kistin direk alınması da ikinci ameliyat türü ise kistin olduğu bölgeye çok ufak bir delik açılır. Bu küçük delik sayesinde kistin beyinden boşaltılması sağlanır. Genellikle günümüzde birinci ameliyat daha çok tercih edilmektedir.
" } ] }