{ "title": "İyi Huylu Beyin Tümörü", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/iyi-huylu-beyin-tumoru.jpg", "date": "21.01.2024 01:48:43", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "İyi Huylu Beyin Tümörü, Beyindeki tümör normal hücrelerin anormalleşerek büyümesi sonucunda kötü huylu ve iyi huylu olarak kitleleşen yapılar beyin tümörleri olarak nitelendirilirler. Beyin tümörleri, kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yaparlar. Bulundukları bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre belirtiler verirler. Ancak kafa içinde yer kaplayan bütün vakalarda olduğu gibi öncelikle kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtileri gösterirler. Tümör düzensiz bir şekilde büyümeye devam eder ve genişleme, büyüme imkânı olmayan kafatası içerisinde beyin üzerine baskı yapmaya başlar. Tümör ameliyat ile alınacağı gibi eğer iyi huylu tümörse ışınla alınabilir.

İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Beyin büyüdükçe yaptığı baskı da artacağı için aşağıdaki belirtiler görülebilir:
İyi Huylu Tümör Kanser midir?

İyi huylu beyin tümörleri kanser değildir. Yavaş üreme hızına sahiptirler. Tekrarlama olasılığı az olan, çoğunlukla çevrelerindeki dokulara yayılım gözlenmez. Çevre dokularla sınırları belirgindir. Bu durum tümörün cerrahisinde (Çıkartılma işlemi) kolaylık sağlamaktadır. Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar.

İyi Huylu Beyin Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Total ya da tama yakın çıkartılmaları büyük olasılık olduğu için operasyon sonrası, sonuçlar olumludur. Ancak bazen iyi huylu tümörler beynin çok yaşamsal bölgelerine yerleşebilirler. Böyle bir durumda yerleşim özellikleri nedeni ile sonuçları iyi olmayabilir. İyi huylu tümörler cerrahi olarak tedavi edilirler. Ancak bazı durumlarda cerrahi uygulamak mümkün olmayabilir. Şayet tümör beynin çok hassas olan bazı hayati bölgelerine yerleşmişse bu bölgelere dokunmak hayati tehlike yarattığından tümör yerinde bırakılabilir. Bu durumda sadece ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (Kemoterapi) uygulaması yapılabilir.
" } ] }