{ "title": "Kulak Çınlaması Beyin Tümörü", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Kulak-Cinlamasi-Beyin-Tumoru-72.jpg", "date": "21.01.2024 06:09:49", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kulak çınlaması beyin tümörü, birbiri ile bağlantılı olabilecek rahatsızlıklardır. Beyin tümörü çağımızın sinsi hastalıklarından biridir. Zorlaşan yaşam koşulları, yanlış beslenme, kötü alışkanlıklar ve stres gibi etkenler yüzünden birçok hastalık vücudumuzda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar bazen erken fark edilir bazen ise çok geç kalınmış olur. Kulak çınlaması kulaktan gelen tiz bir ses olarak hissedilmektedir. Ancak bu sesi ya da ses zannettiğimiz şeyi bizden başka kimse duymamaktadır. 'Acaba beni birimi konuşuyor' der geçeriz. Bazen de bir darbe ya da kulağa su kaçması sonucunda bu sesi duymaktayız. Ancak bazen farkında olmadan bir şeyler ters gitmeye başlar. Vücut ağrı, sızlama ya da bu şekilde kulak çınlaması olarak bize mesaj vermeye çalışır. İşte bu mesajı doğru yorumlar isek erken müdahale edebiliriz. Peki beyin tümörü nedir? Kulak çınlaması beyin tümörü nasıl bir bağlantı içindedir.

Kulak çınlaması beyin tümörü ve etkileri nelerdir?

Beyin tümörleri birincil ve ikincil olmak üzere iki grup halinde incelenir. Birincil olanlar iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İkincil olanlar ise vücudun başka bir noktasından metastaz yapmış olanlardır. Beyin tümörleri her dönemde görülebilmektedir. Ancak nedeni tam olarak bulunmuş değildir. Beyin tümörünün belirtileri büyüklüğüne ve beynin hangi bölgesinde olduğuna göre değişmektedir. İyi huylu olan tümörlerin net sınırları vardır ve çevresinde bulunan dokulara zarar vermezler. Ancak tümörü ortaya çıkaran etken belli bir büyüklüğe ulaştığında çevresindeki hassas dokulara baskı yapabilmektedirler. Kötü huylu tümör ise daha hızlı büyür ve çevresindeki dokulara baskı yapar. Burada kulak çınlaması ve beyin tümörünün bağlantısı şu şekilde olmaktadır. Beyin sapından çıkıp kulağa giden denge işitme siniri mevcuttur. Bu sinir sekizinci kafa siniri olarak adlandırılır. Bu sinir gelişen tümörlerin baskısı altında kaldığında kulak çınlaması, baş dönmesi, mide bulantısı gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Akustik nörünom isimli tümör bu bölgede oluşan en bilinen tümörlerden biridir. Çıkış noktası beyin sapı ve beyincik sapı arasındaki köşe olduğu için köşe tümörü olarak da adlandırılır. Yine aynı sinir hattında menegiomlar olarak adlandırılan iyi huylu tümörler gelişebilmektedir. Kulak çınlamasına neden olan tümörlerden nadiren de olsa aynı bölgede gelişen epandimom, hemanjioblastom, astrositom vb. Tümörler mevcuttur.

Kulak çınlaması beyin tümörü Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Kulak çınlamasına neden olan beyin tümörleri belirti verdiğinde ya da şüphelenildiğinde hastaya nörolojik muayeneyi takiben işitme testleri yapılmaktadır. Özellikle kontratlı beyin MR cihazı sayesinde sorun daha net ortaya çıkmaktadır. Tedavide tümörün büyüklüğüne göre gamma knife radyo cerrahi, mikro cerrahi ya da burada oluşan baskıyı azaltmak için ventriküloperitoneal şant uygulanmaktadır. Kulak çınlaması uzun sürüyorsa ve mide bulantısı, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi eşlik ediyor ise derhal doktora başvurmalısınız. Sağlık kalın.
" } ] }