{ "title": "Orta Beyin", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Orta-Beyin-43.jpg", "date": "21.01.2024 10:50:04", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Orta beyin, Beyin, kafatasımızda bulunan ve iki bölüm şeklinde olan organımıza beyin denir. Hayatımız süresince tüm vücudumuzu yöneten organımız bu sistemde yer alır. Beynimiz sayesinde hayatımızı idame ettirir yemek yer, düşünür, uzuvlarımızı hareket ettirebiliriz. Beynimiz ön beyin, uç beyin, ara beyin, orta beyin, arka beyin, omurilik, omirilik soğanı ve beyincikten oluşur. Bunlardan orta beyin tüm duygularımızın temelinde olan bölümdür.

Orta beyin işlevleri

Orta beyin, ponsun üzerinde, beyincik ile ara beyin arasında bulunur. Burası sinir liflerinden meydana gelmektedir. Orta beyin; beyincik, pons, omurilik soğanı ile bağlantı kuran sinirin geçtiği yerdir. Burada üçüncü karıncığı dördüncü karıncığa bağlamakta olan bir merkez vardır. Orta beynin üst kısmında ise dört adet çıkıntı vardır. Bu çıkıntılara \"dördüz çıkıntılar\" adı verilir. Ayrıca bu çıkıntıların üzerinde içerisinde bazı görme ve işitme gibi refleksine ait merkezler yer alır. Fazla ışığa maruz kalınca göz bebeklerinin küçülerek daralması, herhangi bir küçük seste dahi köpeğin kulaklarının hemen dik hale gelmesi ve az ışıkta genişlemesi ile bazı kulak refleksleri orta beyin tarafından yönetilir. Ayrıca beynin bu kısmında kas ve vücudun duruş şeklini düzenleyen merkezler de yer almaktadır. İstirahat halinde iken kasların belirli bir şekilde kasılı olarak kalmasını (Kas tonusu) sağlar.

Ayrıca orta beyinde bulunan ve “hipokampa” diye anılan bölüm ise hafızanın odağıdır. Bu merkez sanki beynin yazıcısı gibi çalışır. Bu yazıcıyı kendi arzunuz ile çalıştırıp, istediğimiz verileri kaydedebilirsiniz. Hipokamp bölgesi bilgilerin kalıcı hafızaya kaydedilip kaydedilmeyeceğine karar veren merkezdir. Beynin bu bölgesinde yüksek frekanslı elektrik sinyalleriyle uyarıldığı zaman sinaptık bağlantılar güçlenmektedir. Çeşitli öğrenme kanalından bize ulaşan bilgiler verdiğimiz önem seviyesine göre kaydedilir. Merak ve alaka duymadığımız, önemsiz gördüğümüz kısaca duyguların hareketlenmediği vakalarda gelen bilgiler düşük frekanslı elektrik sinyalleri niteliğinde oluşur. Sonuç olarak zayıf bağlar kurulur ve beyin “harddiskine” (Korteks) kayıt yapma işlemi gerçekleştirilmez. Çünkü bu durumlarda “alıcılar” harekete geçememektedir. Duyguların uyandığı vakalarda ise hipokamp hareketli hale geçer, beynin en dış kısmında yer alan “korteks”e kayıt işlemi gerçekleşmektedir. Beynin üçüncü kısmı olan korteks, beynin düşünen, yazan, yeni icatlar yapan, ilgi duyan, plan yapan, öğrenmenin, zekânın ve hafızanın oluştuğu bolüm olup, sınırsız bir beleğe sahip görünmektedir. Üzerindeki görme, duyma, algılama merkezleriyle ve dış dünyayla sürekli iletişim halindedir. Bu kapasite, nöronlar arasında kurulan ilişkiler sayesinde sağlanır. Duyguları uyandıran vakalar orta beyinde bulunan “hipokamp” vasıtasıyla beyin korteksi üzerine yazılır. Canlının olaya ilgisinin çekilmediği, merakın oluşturulmadığı ve konunun zevkli ve eğlenceli hâle dönüştürülmediği öğretme şüreçlerinin başarısızlıkla sonuçlanması “hipokamp” adı verilen ve orta beyinde bulunan bölgenin uyarılma izni alması mümkün değildir.

" } ] }