{ "title": "Sol Beyin", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/sol-beyin.jpg", "date": "23.01.2024 03:19:38", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Sol beyin, beynin yapısı ve fonksiyonlarını öğrenmek üzere son yıllarda yoğun bir şekilde araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar ve deneyler, beynin iki tarafının farklı düşünme davranışlarından sorumlu olduğunu, iki farklı düşünme tarzını kontrol ettiğini göstermişti. Sonuçlar her birimizin birini diğerine tercih ettiğini ortaya koymaktadır. Bir tarafı baskın kullanma eğilimi olan kişilerin diğer taraf fonksiyonlarında yetersiz olabildikleri bilinmektedir.

Sol beyin lobu
Doğrusal-Bütünsel işlem: Beynin sol tarafı genelde bilgileri doğrusal bir yapı içinde, parçadan bütüne giderek işleme koyar. Parçaları alır, sıraya koyar ve mantığa uygun olarak düzenler ve sonra bir sonuca varır.

Düzenli-Rastgele işlem: Doğrusal bir yapı içinde çalışmaya ek olarak beynin sol tarafı bilgileri düzenli bir şekilde işleme koyar. BU kişiler genelde liste yapıcılardır. Eğer beyninizin sol tarafını ağırlıklı olarak kullanıyorsanız sizde günlük plan ya da program yapmak ya da envanter çıkarmak gibi çalışmalardan zevk alıyorsunuz demektir. İşlerinizi sıra ile bitirmeye ve her biten işi listenizde işaretlemeye özen gösteriyorsunuz.

Soyut-Somut işlem: Beynin sol tarafı soyut konularda hiçbir zorluk çekmez. Örneğin; harfler, kelimeler ya da matematiksel işlemler sayılabilir. Bu guruptaki kişiler kolaylıkla kelimeleri ya da matematik formüllerini ezberleyebilir.

Mantıksal-İçgüdüsel işlem: Sol beyin bilgileri doğrusal olarak, düzenli bir biçimde ve mantıklı bir şekilde işler. Beyninizin sol tarafını kullandığınız zaman bilgileri parça parça ele alırsınız. Birisini dinlerken detayları dinlersiniz böylece mantıklı bir sonuca varabilirsiniz.

Kelime-Davranış işlemi: Beynin sol tarafını kullanan kişiler kendilerini kelimeler ile ifade etmekte pek zorlanmazlar.

Gerçeklere dayalı-Hayallere dayalı işlem: Beynin sol tarafı olayları gerçek hali ile olduğu gibi ele alır. Bu gurupta bir kişi yeni bir ortama girdiği zaman kolaylıkla uyum sağlayabilir. Sol beyin kuralları bilmek ve ona göre davranmak ister. Eğer kural yok ise muhtemelen kendileri kural koyup uygulamaya başlarlar.
" } ] }