{ "title": "Tansiyon Beyin Kanaması", "image": "https://www.beyin.gen.tr/images/Tansiyon-Beyin-Kanamasi-48.jpg", "date": "19.01.2024 01:10:43", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Tansiyon Beyin Kanaması, Damarlar içerisinde kanın dolaşabilmesi için belli bir basınca ihtiyacı vardır. Bu basınç kalbin kasılıp açılmasıyla kanın damarlara pompalanması ve atardamarların elastikliği ile bu basıncı dengeleme olayına tansiyon denmektedir. Kalp kasılmasıyla atardamarlara kan pompalanırken basınç seviyesi en yüksek dereceye ulaşır, buna büyük tansiyon (Sistolik) denir. Kalbin gevşemesiyle damarlara pompalanan kan durur ve devreye damarların elastik özelliği girer alçak bir basınçla kan dolaşımını devam ettirir. Bu duruma da küçük tansiyon (Diastolik) denir. Tansiyon basınç değerleri her insanda aynı olmayabilir. Genel olarak tansiyon değerleri ise büyük tansiyon 120-140 küçük tansiyon 70-90 şeklinde normal sayılmaktadır. Doğru bir tansiyon ölçmek için, hasta beş dakika dinlendirilir ve iki koldan da tansiyonu ölçülür, sonra hangi kol yüksek çıkmışsa o koldan 3-5 dakika sonra tekrar ölçülür. Ölçüm yapılan kol kalp hizasına getirilmeli ve kolun altı desteklenmelidir. Beyni çevreleyen damarlardan birinin yüksek tansiyondan veya darbeden dolayı patlaması veya yırtılması sonucu damarların taşıdığı kanın beyne sızmasına beyin kanaması denmektedir. Özellikle yaşlı insanlarda, damarlar ilk özelliklerini kaybeder damarlar zayıf olduğundan en ufak bir basınçta, yüksek tansiyonda yırtılma olasılığı vardır. Anevrizma adı verilen beyin damarlarında oluşan baloncukların patlaması sonucu da tansiyon beyin kanaması gerçekleşir. Hasta da bulantı, kusma, baş ağrısı, herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, denge kaybı, yutkunma zorluğu, uyuklama, suratta eğilme, gibi belirtiler görüldüğü takdirde en yakın sağlık merkezine acilen gitmesi gerekir. Aksi takdirde geç kalındığında, inme, felç ve en kötüsü ölümle sonuçlanabilir.

Düşük Tansiyon Beyin Kanaması

Düşük tansiyon, (Hipotansiyon) Bazı insanlar ciddi bir belirtisi olmadığı surece hiçbir problem yaşamazlar. Ama, baş dönmesi, sersemlik hissi, bulantı, göz kararması, nefes almada güçlük, halsizlik ve yüz renginin beyazlaması tansiyonun düşmüş olabileceği belirtilerdir. Tansiyonun düşmesi kalp rahatsızlığından, vücudun yeterince su ihtiyacının giderilmediğinden, vitamin eksikliğinden veya vücutta kan yetersizliğinden olabilir. Tansiyon çok fazla düşük olduğunda kan dolaşımı yavaşlayacağından vücut yeterince oksijen ve besin alamayacağından hasta şok ya da inme geçirebilir.

Yüksek Tansiyon Beyin Kanaması

Yüksek tansiyon, (Hipertansiyon) Atar damarlardaki kan basıncının yükselmesi ve kalbin normalden daha fazla çalışması anlamına gelir. Tansiyonu yüksek olan bir kişide; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, burun kanaması, kulak çınlaması, nefes darlığı, bulanık görme ve düzensiz kalp atışları şikâyeti olur. Hasta tedavi olmazsa kalp yetmezliği, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği, körlük, kalp büyümesi, beyin kanaması gibi ciddi sorunlara sebebiyet verir.
" } ] }