Beyin Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin uyuşması, aniden ortaya çıkan karıncalanma ve ağrı hissidir. Genellikle sinirsel nedenlerle gelişir ve her zaman ciddi bir durumu işaret etmez. Ancak, ani ve sürekli uyuşmalar, baş ağrısı, ateş gibi belirtilerle birlikteyse, doktora başvurulması önerilir. Stres, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebilir.
Beyin Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
14 Eylül 2024
Beyin uyuşması, sancı ve karıncalanma hissi olarak her insanda görülebilen ve aniden belirebilen bir durumdur. Bazı kişiler bu beyinde oluşan uyuşmaları çok kafalarına takmazken, bazıları ise kafalarına taktıkça takarlar ve gitgide beyin kanaması geçirdiklerini düşünürler. Ancak her sancı veya karıncalanma hissi beyin kanaması anlamı taşımaz. Beyinde uyuşma problemleri ile doktora giden insanların çoğu, "Acaba beyin kanaması mı geçiriyorum?" endişesi ile gitmektedir. Oysaki doktorlar endişelenmenin gereksiz olduğunu söylerler. Beyindeki uyuşmalar genellikle sinirsel olmaktadır veya beyine giden damarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Bazen de vücudun oksijensiz kalması halinde oluşur.

Beyin Uyuşması Belirtileri


Beyinde karıncalanma ile beraber, kusma, halsizlik, yüzde çarpıntı, ateş, baş ağrısı olarak beliriyor ise beyin kanamasından şüphe edilebilir. Beyin uyuşması gibi problem yaşayan takıntılı insanlar sürekli şüphecidir. "Acaba beyin kanaması mı geçiriyorum, hasta kalır mıyım, sakat mı kalacağım?" gibi düşüncelerle endişe duyarlar. Beyinde oluşan uyuşmalar genellikle kafanın arka kısmında oluşmaktadır. Kafanın arka kısmında oluşan her karıncalanma beyin uyuşması ile ilgili değildir. Saçla birleşen deride kas spazmı olarak da karıncalanmalar olabilmektedir. Başta oluşan bu karıncalanmalar strese bağlı olarak, stresin de etkisi ile dişleri sıkma ile meydana gelmektedir. İnsanlar doktora başvurduklarında genelde kötü bir haber alacaklarını sanırlarken, çoğunun aldığı cevap genelde aynıdır: psikolojik kaynaklı denir. Zaten günümüzde de psikolojik hasta sayısı fazla olduğu için beyinde uyuşma problemi yaşayan insan sayısı da doğal olarak fazla olmaktadır.

Doktora Başvurulması Gereken Durumlar


Bazı beyin kaynaklı uyuşma durumlarında kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. Bunlar:
  • Vücudun yarısının aniden uyuşması gibi durumlarda
  • Uyuşmanın etkisi ile ağrıların ve sancıların görülmesi gibi durumlarda
  • Şeker hastası iseniz uyuşmalarda sık sık görülüyorsa
  • El ve ayaklarda yanma oluyorsa
  • Haftalarca uzun süren uyuşmalarda kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Teşhis ve Tanı


Beyin uyuşma problemi yaşayan kişilerde hastalığı teşhis edebilmek için MR veya EMG çekilerek hastalık tanısı belirlenir. Beyin uyuşma problemi aydan aya bir defa görülebilir, bu gibi durumlarda çok telaş etmemek lazım fakat sık sık beyinde uyuşma probleminiz varsa kesinlikle bir doktora görünmenizde fayda vardır. Az önce de belirttiğimiz gibi stres kaynaklı olabileceğinden mümkün olduğunca stresli işlerden uzak durmanızda fayda vardır.

Önleyici Tedbirler ve Tedavi Yöntemleri

Kafanızda oluşan kepek gibi problemler, saç kaşıntısı, bit gibi etkenler de uyuşma sebebidir. Saç bakımınıza da dikkat etmelisiniz. Ayrıca beyine oksijen gitmemesi halinde de beyin uyuşması yaşanabilir, bu nedenle havasız, kapalı ortamlarda fazla bulunmamak da iyi olacaktır. Sigara içiyorsanız ve bu gibi bir problemden şikâyetçi iseniz derhal sigarayı bırakmanızda yarar olacak. Aynı şekilde alkolü de bırakmalısınız. Kafanızda uyuşma hissini giderebilmeniz için hafif hafif masajlardan da fayda görebilirsiniz. Beslenmenize dikkat ederseniz, düzenli spor yaparsanız, vitamin tüketimine dikkat edip, sinirlenmekten ve ağır tempolu işlerden uzak durursanız bu gibi uyuşma problemi yaşamazsınız. Bu arada geçiştirmeniz de iyi olmayabilir. Düzenli olarak ayda 1-2 ayda bir düzenli olarak bir nöroloji uzmanına başvurmanızda sizin için yararlı olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ruhsade 04 Ağustos 2024 Pazar

Beyin uyuşması yaşadığımda hemen endişelenmeli miyim yoksa sadece stres kaynaklı bir durum mudur? Belirtiler ne zaman ciddiye alınmalı? Özellikle vücudun yarısının aniden uyuşması gibi durumlarda hemen doktora gitmek gerektiğini biliyorum, ama başka hangi belirtiler tehlikeli olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ruhsade,

Beyin uyuşması bazen stres veya yorgunluk gibi geçici faktörlerden kaynaklanabilir. Ancak, bu durum sık sık tekrarlıyorsa veya aşağıdaki belirtilerle birlikte görülüyorsa, ciddiye alınması ve bir doktora başvurulması önemlidir:

- Ani ve şiddetli baş ağrısı
- Vücudun bir tarafında güçsüzlük veya felç
- Konuşma veya anlama güçlüğü
- Görme kaybı ya da çift görme
- Denge veya koordinasyon problemleri
- Bilinç kaybı veya bayılma

Bu belirtiler, inme veya başka ciddi nörolojik sorunların habercisi olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak hayati öneme sahiptir. Sağlığınızı riske atmamak için bu tür belirtileri göz ardı etmemeniz gerektiğini unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Beyin Anatomisi
Beyin Anatomisi
Beyin Basıncı
Beyin Basıncı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Beyin Sinirleri Türleri ve Özellikleri
Beyin Sinirleri Türleri ve Özellikleri
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi
Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi
Beyin Zarı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Zarı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Beyin Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Beyin Ödemi Belirtileri
Beyin Ödemi Belirtileri
Güncel
Beyin Kimyası Nelerdir?
Beyin Kimyası Nelerdir?
Güncel
Beyin Zarı Yırtılması
Beyin Zarı Yırtılması