Dana Beyin Söğüş Tarifi ve Hazırlanışı
Malzemeler:
- 500 gr taze dana beyni
- 1 adet limon
- 1 adet soğan
- 3-4 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Hazırlanış Aşamaları:
1. Beynin Temizlenmesi ve Haşlanması:
- Dana beynini soğuk suda yıkayın, zarını ve damarlarını temizleyin
- Bir tencereye su koyun, içine limon suyu ve bir tutam tuz ekleyin
- Beyni tencerede 15-20 dakika kadar haşlayın
- Haşlanan beyni sudan çıkarıp soğumaya bırakın
2. Sos Hazırlığı:
- Soğanı ince ince doğrayın
- Sarımsakları ezin veya rendeleyin
- Maydanozu ince kıyın
- Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, tuz ve baharatları karıştırın
3. Söğüşün Hazırlanması:
- Soğuyan beyni dilimleyin veya parçalara ayırın
- Doğranmış soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyin
- Hazırladığınız sosu üzerine gezdirin
- Tüm malzemeleri nazikçe karıştırın
4. Servis Önerisi:
- En az 1 saat buzdolabında dinlendirin
- Üzerine zeytinyağı ve kırmızı pul biber gezdirerek servis yapın
- Yanında taze ekmek veya lavaş ile servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Beynin taze olması çok önemlidir
- Haşlama suyuna limon eklemek beyaz kalmasını sağlar
- Dinlendirme süresi ne kadar uzun olursa lezzet o kadar iyi olur
- İsteğe bağlı olarak nar ekşisi veya sumak da ekleyebilirsiniz
|