Beyin Tümörü İlaçları, Beyin tümörü; Kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yapar. Bulunduğu bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre belirtiler verir. Ancak kafa içinde yer kaplayan bütün durumlarda olduğu gibi ilk önce kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtileri gösterir. Tümör düzensiz bir şekilde büyümeye devam eder. Büyüme ve genişleme, imkanı olmayan kafatası içerisinde beyin üzerine baskı yapmaya başlar. Tümör kötü huylu olduğu takdirde vücutta başka türlü hastalıklara da yol açabilmektedir. Tümör ameliyat ile alınacağı gibi eğer iyi huyluysa da ışınla da tedavi edilebilir.
Beyin tümörlerinin tedavisi genelde cerrahidir. İster kötü huylu, ister iyi huylu olsun, istisnalar hariç tümörlere cerrahi olarak tedavi yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda cerrahi tedavi uygulamak mümkün olmamaktadır. Eğer tümör beynin çok hassas olan bazı hayati noktalara yerleşmişse bu noktalara müdahale etmek hayati tehlike oluşturacağından tümör yerinde bırakılabilir. Bu durumda diğer yöntemlerle yani sadece ışın tedavisi ya da ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde kullanılan beyin tümörü ilaçları aşağıdaki gibidir.
Önemli;
Beyin Tümörü İlaçları ve Kullanım İlkeleri;
Ayakta kimyasal tedavi (kemoterapi) yapılacak kanserli hastalara tedavi protokolünü gösterir sağlık kurulu ya da uzman doktor raporu baz alınarak kür tanımına uyacak tedavi uygulanıyor ise bir kürlük, kür tanımına uymayan tedavi uygulanıyor ise en fazla 3 aylık dozda ilaç verilebilir.
Kanser tedavisinde kullanılacak hormonlar ve hormon antagonistleri ile maligniteye bağlı organdan atlamış tümör al olgularda kullanılan yardımcı ilaçlar, tedavi protokolünü gösterir uzman doktor raporuna dayanılarak 3 aylık dozlarda verilebilir.
Kanser tedavisinde endik asyön dışı ilaç kullanımında, tedavi protokolünü ve daha önce uygulanan kimyasal tedavi dâhil diğer tedavileri de gösteren tıbbi onkoloji ya da hematoloji uzman doktorlarından her hangi birinin bulunduğu sağlık kurulu raporu aranır. (SUT ’un 4.2.14.A maddesinde belirtilen etken maddeler hariç)
Tedavi protokolünü gösteren uzman doktor raporuna dayanılarak endikasyön uyumu aranmaksızın kullanılabilecek beyin tümörü ilaçları
Asparaginaz, Adriamisin, Busulfan, Bleomisin, Dakarbazin, Daunorubisin, Daktinomisin, Epirubisin, Etoposid, Estramustin, Folinik asit, Fluorourasil, İfosfamid, Karmustin, Hidroksiüre, Klorambusil,Karboplatin, Lomustin, Melfalan, Mesna, Methotrexat, Mitomisin, Merkaptourin,
Mitoksanton, Prokarbazin, Sisplatin, Siklofosfamid, Sitozin arabinosid, Tamoksifen, Vinkristin. Vinblastin,
Tedavi protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak uzman doktorlarca reçetelendirilecek beyin tümörü ilaçları
Anastrazol, Amifostin, Bikalutamid, Dosetaksel, Buserelin, Eksemestan, Flutamid, Filgrastim, Goserelin, Gemsitabin, İnterferon alfa 2a-2b, İbandronik asit, İrinotekan, Klodronat, Kapesitabin, Lenograstim, Löprolid asetat, Letrozol, Medroksiprogesteron asetat, Oksaliplatin, Pamidronat, Paklitaksel, Siproteron asetat, Topotekan, Tegafur-urasil, Triptorelin asetat, Vinorelbin, Zolendronik asit.
Uyarı; Doktorunuza danışmadan beyin tümörü ilaçları dahil kesinlikle hiçbir ilaç kullanmayın. Diğer ilaçlar ve beyin tümörü ilaçları, kutusunda bulunan prospektüste daha geniş ve güncellenmiş açıklamalar içerirler.