Beyin Tümörü Çeşit Ve Evreleri
Normal bir şekilde işleyen, yaşlanan ve işlevini kaybeden beyin ölerek yerini yeni hücrelere bırakır. Bazı durumlarda bu işleyiş bozularak gerekmediği halde yeni hücreler üremeye başlar. Bu durumu ölmesi gereken hücreler canlılığını korur. Fazla olarak açığa çıka hücreler zamanla birikir ve yeni bir doku oluşturarak beyin tümörüne yol açar. Birincil beyin tümörü olarak adlandırılan bu hücreler bazen kötü huylu bazen ise iyi huylu olarak oluşum gösterebilir. Kötü huylu olmayan tümörler de kanser riski olmasa da bazı vakalarda hayati risk oluşturabilir.
İyi Huylu Beyin Tümörleri: İyi huylu beyin tümörlerinin beyinde belirgin bir sınırı vardır ve beyin çevresinde bulunan hücrelere yayılma eğilimi göstermez. Cerrahi operasyon ile tümör alınabilir. Çok nadir durumlarda nüksetme olasılığı vardır. Kansere yol açma eğilimi olmasa da belli bir boyuta ulaştığında çevre dokulara baskı uygulayarak ciddi problemlere neden olabilir. Ayrıca iyi huylu tümör olsa da zaman içinde kötü huylu yani kanserli bir tümör oluşturma ihtimali vardır.
Kötü Huylu Beyin Tümörü: Kötü huylu beyin tümörleri iyi huylu tümörlere nazaran daha hızlı büyüyerek çevre dokulara kadar ulaşabilir. Ayrıca kanser hücreleri tümörden uzaklaşarak beyinde farklı bölge ve omuriliğe kadar ulaşabilir.
Beyin Tümörü Dereceleri
Beyin tümörü evreleri tümöre yol açan doku görünümüne göre belirlenir.
1. Derece Beyin Tümörleri: 1. derecede beyin tümörü genellikle iyi huyludur. Yapı olarak beyin hücresinin yapısı ile hemen hemen aynıdır. 1. Derece beyin tümörleri oldukça ağır büyür.
2. Derece Beyin Tümörleri: 2. Derece beyin tümörleri iyi huylu değildir. 2. Derece beyin tümörü hücreleri normal beyin hücreleri ile pek benzer değildir.
3. Derece Beyin Hücreleri: Kötü huylu bir beyin tümörüdür ve beyin hücrelerinin yapısı ile pek alakası yoktur. Oldukça hızlı büyür.
4. Derece Beyin Hücreleri: İyi huylu olmayan tümör hücreleri yapısının normal beyin hücresi yapısı ile her hangi bir alakası yoktur. Oldukça hızlı büyüme eğilimleri vardır.
Beyin Tümörü Belirtileri
Beyin tümöründe ortaya çıkan belirtiler, tümörün büyüklüğü, bulunduğu alan ve hücre tipine göre farklılık gösterir. Tümör beyne baskıya ve sinirlere zarar vermeye başladığında ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca beyin sıvısının işleyişi oluşan tümör nedeniyle bozularak bazı belirtiler de ortaya çıkabilir.
Beyin Tümöründe En Sık örülen Belirtiler
Baş Ağrısı: Baş ağrısı beyin tümörü belirtileri arasında yer almaktadır. Ancak baş ağrısı daha birçok farklı nedenden dolayı da ortaya çıkabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Beyin tümörü nedeniyle oluşum gösteren baş ağrıları daha çok sabahları ve oldukça şiddetli yaşanır. Baş ağrısı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Daha önce baş ağrısı problemleri olmayan ancak ciddi anlamda baş ağrısına maruz kalan kişiler beraberinde mide bulantısı ve kusma yaşıyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır.
Sabahları daha çok açığa çıkan baş ağrısı öğleye doğru hafiflemeye başlar. Tümör beyne baskı uyguladıkça baş ağrısı yoğunlaşır. Öksürmek, eğilmek gibi eylemler ile beraber ağrı şiddetini arttırır.
Mide Bulantısı: Beyin tümörü nedeniyle oluşan mide bulantısı tıpkı baş ağrısı gibi sabahları daha çok açığa çıkar. Mide bulantısına eşlik eden kusma ve hıçkırık görülebilir.
Uyuşukluk: Uyuşukluk hissi beyin tümörünün büyüdüğü ve belli bir boyuta ulaştığı zaman başlar. Tümör büyüdükçe beyinde kafatası içinde bulunan dokulara baskı uygular. Bu baskı sonucu uyuşukluk açığa çıkar.
Görme Ve Konuşma Bozukluğu: Beyin tümörü görme ve konuşma bozukluklarına yol açabilir. Net görememe, çift görme, nesneleri dalgalı görme belirtiler arasında yer alır. Ayrıca konuşmada güçlük çekme ve konuşulanları anlamama gibi belirtiler de oluşabilir.
Titreme: Beyin tümörü nedeniyle özellikle el, kol ve bacaklarda titreme görülebilir. Bazen titremeler tüm vücutta etkili olarak hastada anlık bilinç kaybına yol açabilir.
Beyin Tümöründe Tedavi
Beyin tümöründe tedavi seçeneği olarak genellikle cerrahi yöntem uygulanır. Fakat bazı vakalar için cerrahi imkansız olabilir. Eğer operasyon nedeni ile hastada hayati bir tehlike oluşacaksa tümör alınmaz. Bu durumlarda kemoterapi ve radyoterapi seçeneği kullanılır. Ancak bu seçenekler etkili seçenekler değildir. Bu tedaviler hastanın yaşam kalitesini arttırarak ömrü bir süre uzatmaktan başka bir işe yaramaz.